open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Izetbegović o Čovićevom i Radmanovićevom pismu EU: Nije usaglašen stav, nametanje ličnih i stranačkih ciljeva...
Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, reagirao je na dopis koji su predsjedavajući ovog doma Dragan Čović i predsjedavajući Zastupničkog doma BiH Nebojša Radmanović uputili institucijama Evropske unije. 
23.06.2022. u 14:56
get url
text

- Dopis Dragana Čovića i Nebojše Radmanovića koji je upućen institucijama Evropske unije i u kojem se u oblandi pozitivne podrške sticanju kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji imputira "nužnost žurne izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se omogućila neposredna provedba izbornih rezultata na sljedećim izborima" nije stav Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - poručuje Izetbegović. 

Potcrtava da "to ne samo da nije usaglašeni stav niti jednog od dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, već je u direktnoj suprotnosti sa Političkim sporazumom, kojeg su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici većine parlamentarnih stranaka prihvatili 12. juna u Briselu".

- U sporazumu iz Brisela je jasno navedeno da se reforme Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine trebaju provesti najkasnije u roku od šest mjeseci nakon formiranja svih organa vlasti, odnosno od potpune implementacije rezultata Općih izbora. Dovođenje u pitanje provedbe izbornih rezultata od strane potpisnika ovog dopisa nagovještava nastavak blokada i ucjena koje traju od 2018. godine i time predstavlja ozbiljnu prijetnju Dejtonskom mirovnom sporazumu, demokratskom sistemu i principu vladavine prava.

Nametanje ličnih ili stranačkih ciljeva koji su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, usaglašenim sporazumima, zahtjevima Evropske unije i demokratskim principima je zloupotreba tih aspiracija koja ne može donijeti ništa dobro - naglašava Izetbegović. 

Čović i Radmanović jučer su u Brisel poslali pismo u kojem traže kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, ali i da se "provedu žurne izborne reforme i ograničene izmjene Ustava BiH kako bi se omogućila neposredna provedba izbornih rezultata na sljedećim općim izborima".

U sporazumu iz Brisela, na koji je Izetbegović upozorio u svojoj reakciji, a kojeg je podržalo 12. bh. parlamentarnih stranaka između ostalog navedeno je da će "hitno i najkasnije u roku od šest mjeseci od formiranja vlasti na državnom nivou usvojiti izborne reforme i ograničene ustavne reforme, u potpunosti u skladu sa presudama Evropskog sud za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporuke Venecijanske komisije i OSCE/ODIHR i GRECO preporuke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.