open-navfaktor-logo
search
Lider SDA
Izetbegović o Inzkovoj odluci, sastanku sa Dodikom, diplomama...
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da niko nema pravo narod ili entitet nazivati genocidnim, niti iko ima pravo vrijeđati bilo koga.
29.07.2021. u 19:04
get url
text

Poručio je da će sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biti "djetinjast odgovor" na dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koju je nametnuo Valentin Iznko.

Lider SDA je u razgovoru za N1 kazao da će BiH ući u jednu krizu, a da njenu dubinu ne može da procijeni odmah.

- Da će biti bojkot, blokada, odmjeravanje nerava, nas i međunarodne zajednice, ovoga što radi Dodik. Prije ili kasnije je moralo doći do toga. Njegova politika je takva da sebi uzima prostor koji mu ne pripada, a da sužava prostor onima kojima pripada. Agresivna, na momente kočijaška politika, vrijeđaju se predstavnici međunarodne zajednice, Bošnjaci... - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da nema govora da se u FBiH dešava išta slično kao što se dešava u Republici Srpskoj, te da nema govora da "ima politike s naše strane koja liči na politiku Dodika".

- Neizbježno je da se vidi dokle to može ići. Je li zaista može Milorad Dodik napraviti neki referendum i pocijepati BiH, možda će on to prije ili kasnije uraditi. Kako će reagovati međunarodna zajednica, mi, Tužilaštvo, SIPA, OSA… Bolje prije nego kasnije da dođe do toga, a bolje prije i upravo na ovoj temi - rekao je Izetbegović.

Lider SDA je naglasio da je sada teško napraviti sastanak tri lidera najveće stranke u BiH, a pogotovo sa Miloradom Dodikom.

- Pustio sam da se ova stvar smiruje, sada je pod upalom. Neka prođe mjesec dana, svakako bismo bili na godišnjim odmorima. Ne treba provocirati balkanske inate. Razgovarat ćemo u septembru. Ako je FBiH voda do prsa, u RS-u je voda do nosa. Građanin RS-a je duplo više zadužen nego građanin FBiH, stanovništvo je starije, manje ima radne snage. Primanja radnika u FBiH je 20 posto više, nije im lako. Ne trebaju da proizvode krize, da se sudaraju s Ustavom i zakonom. Ne mogu da slave ratne zločince - poručio je Izetbegović.

Poručio je svima da pogledaju zakon u Srbiji, koji je skoro pa prepisan kao i ovaj u BiH, te da su anticivilizacijske vrijednosti slaviti ratne zločince.

Osvrnuo se i na izvještaj Komisije RS-a o Srebrenici.

- Ne možete zabraniti ljudima da kažu da se desio genocid, da je etničkim čišćenjem, rušenjem džamija i crkava nastao taj entitet, to je tako. Ne možete zabraniti naučnicima da to pišu, političarima da govore istine. Svi mi imamo pravo govoriti istinu u ovoj zemlji. Ali nemamo pravo nikoga vrijeđati. Ne možemo nazvati narod i entitet genocidnim. To ne možemo raditi, niti ćemo raditi - rekao je Bakir Izetbegović za N1.

Komentarišući izvještaj o Srebrenici kojeg je objavila Komisija iz Republike Srpske, a gdje se navodi da genocida nije bilo, Izetbegović je rekao da ne kani zabranjivati konferencije.

- Neka pričaju šta god hoće. To je smiješan izvještaj koji je napravljen i plaćen od strane Vlade RS, niko u njega ne vjeruje. Nemamo pravo da negiramo presude suda koji je načinjen od UN. Nemamo pravo da glorifikujemo ratne zločince. To je hipoteka za mlade generacije, prije svega za mlade Srbe - izjavio je lider SDA.

Inzka će naslijediti Christian Schmidt, a Izetbegović je rekao da ne misli da se Dodik boji novog visokog predstavnika.

- Boji se na kraju krajeva šta će se desiti sa entitetom koji je napravljen kako je napravljen. Boji se istine. Znaju šta se dešavalo. Potpuno je etnički očišćena RS od katolika i muslimana. Srušene bogomolje, preorana groblja, pobijeni, silovani. Onda dobiju 49 posto teritorije gdje je i Srebrenica. Oni se boje da će neko nekada pitati, kada se promijeni odnos snaga u svijetu, zašto je ovo urađeno. Oni se boje toga, zato se boje istine - kazao je.

Naglasio je kako misli da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić taj koji je ujedinio Dodika i opozicione stranke u RS-u.

Osvrnuo se Izetbegović, na posljednja dešavanja i konstantna propitivanja diploma funkcionera SDA, gdje je poručio da oni koji nemaju diplomu moraju biti smijenjeni.

- Ako gospodin Osman Mehmedagić nema diplomu, onda on treba da ode. Ja to ponavljam već dvije godine. Njemu je diploma poništena usljed političkih pritisaka iz RS-a, pa je Sud ipak presudio da je diploma valjana. Moja supruga je diplomirala sa prosjekom 7.5, magistrirala, ovdje je imala izvanredan doktorat - istakao je lider SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.