open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na integritet izbora za dan-dva mogu biti u proceduri usvajanja
Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje se odnose na poboljšanje integriteta izbora, na dnevnom su redu sjednice Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine zakazane za sutra. No postoji velika mogućnost da sjednica neće imati kvorum za rad, odnosno da joj neće prisustvovati članovi iz RS-a i HDZ-a BiH.
04.04.2022. u 15:37
get url
text

Ipak, idući korak, u slučaju nepostizanja dogovora na Interresornoj radnoj grupi, jeste da se prikupe potpisi zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koji podržavaju predložene izmjene i dopune Izbornog zakona kako bi ih oni poslali u parlamentarnu proceduru.

- Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH mogu odmah ići u proceduru, samo da se prikupe potpisi. Za to treba dan-dva – rekla je Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe i zastupnica SDA u Parlamentu BiH.

Zamjenici predsjedavajuće Interresorne radne grupe Sredoje Nović (SNSD) i Bariša Čolak (HDZBiH) nisu nam odgovorili da li će doći na sjednicu, ako neće zašto neće, te da li im je prihvatljiva predložena izmjena Zakona.

Prijedlog izmjena Izbornog zakona uputili su Interresornoj radnoj grupi ambasadori SAD-a, OSCE-a i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini na bazi onoga što je u dosadašnjim pregovorima iskristalizirano. Odnose se isključivo na integritet izbora, odnosno tehničke promjene.

VEZANI TEKST - U Parlament BiH idu izmjene Izbornog zakona koje se tiču integriteta izbora, ostalo pod upitnikom

Radi se o preciziranju pitanja koja se odnose na uvođenje skenera, imenovanje biračkih odbora, preciznije definiranje govora mržnje, finansiranje izborne kampanje, pitanje izbornih jedinica i broja mandata. Jedna od promjena se odnosi na uvođenje mirovanja mandata, što znači da kada neko dobije mandat u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da mu mandat u Parlamentu miruje dok obavlja izvršnu funkciju. Kod finansiranja izbora definirano je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine može, u situaciji kada nema usvojen budžet institucija BiH, posebnom odlukom odrediti da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dobije sredstva za izbore.

Ranije su predstavnici HDZ-a BiH, koji su učestvovali na prethodnim pregovorima, tražili da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine bude birana i u Domu naroda bh. Parlamenta, ne samo u Zastupnikom domu. Toga nema i predloženim izmjenama zakona, kao što nema ni zahtjeva SNSD-a da bude ukinuto glasanje putem pošte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.