open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Predsjedništvu
Izrađen zakon po kojem će Kanton Sarajevo privremeno finansirati sedam institucija kulture od značaja za BiH
Izrađen je nacrt zakona koji predviđa da će Kanton Sarajevo privremeno finansirati funkcioniranje sedam institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina sve do trenutka dok osnivač, Bosna i Hercegovina, ne dođe u poziciju da može izvršavati svoje obaveze.
05.01.2024. u 17:04
get url
text

Radi se o finansiranju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Kinoteke Bosne i Hercegovine, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini. 

Kanton Sarajevo će finansirati plaće uposlenika, topli obrok, regres i druge naknade, te režijske troškove ovih institucija.

Ovo je rečeno danas na sastanku ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Magode s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, kojem je predstavljen Nacrt zakona o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici institucija kulture koji su naveli, kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, da je ovo prvi sastanak ovog tipa u Predsjedništvu BiH i da je važno da se u državnim organima Bosne i Hercegovine razgovara o podršci kulturi i institucijama kulture Bosne i Hercegovine.

- Bećirović je pozdravio odluku Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo da se blokada sistemskog finansiranja institucija kulture i obrazovanja privremeno riješi. Institucije kulture i obrazovanja jedan su od važnih segmenata u funkcioniranju društva i ključne su za prosperitet i razvoj, odnosno za čuvanje identiteta, tradicije i bosanskohercegovačke posebnosti u historijskom kontinuitetu, zaključio je Bećirović - saopćeno je iz Predsjedništva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.