open-navfaktor-logo
search
Dženaza u ponedjeljak
Izrazi saučešća povodom smrti Čengića: Svoj život posvetio je borbi za istinu, pravdu i slobodu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio telegram saučešća povodom smrti Hasana Čengića, bivšeg predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH i jednog od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA).
07.11.2021. u 13:53
get url
text

Saučešće povodom Čengićeve smrti izrazili su i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, te ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

- Sa tugom sam primio vijest o smrti Hasana Čengića. Iskazujem saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Kao jedan od intelektualaca koji su osuđeni u Sarajevskom procesu, zatim kao jedan od osnivača SDA i članova Vlade Republike BiH u periodu agresije, Hasan Čengić je ostavio neizbrisiv trag u novijoj bosanskohercegovačkoj historiji, dajući izuzetan doprinos borbi za opstanak i slobodu bošnjačkog naroda - naveo je Džaferović i dodao da će ostati zapamćena Čengićeva neponovljiva oštroumnost i snažan osjećaj za pravdu.

- Duboko me pogodila vijest o smrti dugogodišnjeg političkog saradnika, a prije svega prijatelja Hasana Čengića. Svoj život je posvetio borbi za istinu, pravdu i slobodu i u toj borbi za opće dobro bio je spreman platiti visoku cijenu žrtvovanja vlastite slobode - naveo je Izetbegović.

Dodao je da će Čengićev "doprinos borbi za vjerske slobode muslimana, za političku emancipaciju Bošnjaka, a zatim i odbranu BiH ostati upamćen, i trajno urezan u sjećanje dobrih ljudi i historiju naše domovine".

- Na bolji svijet preselio je rahmetli Hasan Čengić, čovjek čije je ime postalo sinonim za tešku i visedecenijsku borbu Bošnjaka za vraćanje svog dostojanstva, svoje države i prava na slobodno ispoljavanje svoje vjere. Život je u cjelosti posvetio misiji dobra, žrtvujući i svoju mladost i zdravlje u toj borbi. Svi koji su poznavali Hasana znaju da su mu vjera i principi bili iznad svega, a da samo o Bosni i islamu nije bilo kompromisa.

Stajao je čvrsto uz svoj narod i rahmetli Aliju Izetbegovića, nerijetko noseći breme i odgovornost za koju mnogi nisu imali hrabrost. Bio među prvima u saffu odbrane države i naroda.

VEZANI TEKST - Dženaza Hasanu Čengiću sutra u haremu Gazi Husrev-begove džamije

Bosna i Hercegovina i Bošnjaci su prerano izgubili jednog velikog borca. Molim Allaha Uzvišenog da mu podari džennet, a njegovoj porodici sabur – navela je ministrica Turković.

Čengić je preminuo u 64. godini. Rođen je 30. augusta 1957. godine u selu Odžak kod Foče, a završio je nekadašnji Islamski teološki fakultet, danas Fakultet islamskih nauka, u Sarajevu.

Dženaza Hasanu Čengiću klanjaće se u ponedjeljak u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu u 11 sati. Drugi termin dženaze i ukop bit će obavljeni na porodičnom mezarju Čengića u Odžaku kod Ustikoline u 14.30 sati, obavijestili su iz Islamske zajednice u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.