open-navfaktor-logo
search
Izvršene pripreme
Javno preduzeće Rad čistit će ulice od snijega u sarajevskoj općini Novi Grad
Općina Novi Grad i KJKP Rad Sarajevo potpisali su Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji poslova na zimskom održavanju cesta na području općine Novi Grad Sarajevo za period od 15.11.2023. godine do 15.03.2023. godine. Za program zimskog održavanja ulica u općini Novi Grad Sarajevo iz budžeta je izdvojila 896.972 maraka.
18.12.2023. u 07:58
get url
text
Općina Novi Grad Sarajevo
Općina Novi Grad Sarajevo

Prema sporazumu, KJKP Rad je dužan od poledice i snijega čistiti 150 lokalnih saobraćajnica, 79 nekategorisanih lokalnih saobraćajnica, te parkinge i trotoare uz lokalne saobraćajnice na 16 lokacija na području općine Novi Grad, pješačke zone i prilaze svim osnovnim i srednjim školama.

Ulice se čiste prema stepenu prioriteta definisanom Programom zimskog održavanja. Za ulice koje nisu u kategoriji prvog, drugogo i trećeg prioriteta obezbijeđene su dovoljne količine industrijske soli za sprječavanje poledice koje su dopremljene svim mjesnim zajednicama.

Za čišćenje pješačkih zona u kojim je onemogućen saobraćaj motornim vozilima na području naselja Dobrinja, Alipašino Polje faza A i Ca, te ulice Teheranski trg, Radu su date magnetne kartice koje su neophodne za ulazak u pješačke zone.

Za održavanje stepeništa i pješačkih mostova zaduženo je Javno preduzeće Lokom, kao i pločnika, gdje nije moguće vršiti mašinsko čišćenje, te prilaza, pješačkih staza i parkinga u sklopu Sportsko – rekreacionog centra "Safet Zajko".

Na osnovu Pravilnika o održavanju cesta u zimskim uslovima, na cestama, koje su Programom zimske službe svrstane u prvi prioritet, radovi na osiguranju prohodnosti se moraju izvoditi i dovršiti u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području. Na cestama drugog prioriteta u vrijeme snježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju saobraćaja duže od šest sati u toku dana, dok je na cestama trećeg prioriteta neophodno stvaranje uslova za sigurno odvijanje saobraćaja najduže 72 sata po prestanku padavina, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.