open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Jesu li Kosorić i Tešić naredili odvajanje ranjenika i silovanja u Tišći kod Vlasenice
U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla da su ranjenici prilikom transporta iz Potočara u julu 1995. godine maltretirani u mjestu Tišća kod Vlasenice
04.09.2018. u 13:51
get url
text

Enisa Dedić je ispričala da je, kao medicinska sestra ratne bolnice u Srebrenici, 11. jula 1995. godine bila prisutna kada je kamionima UNPROFOR-a krenula evakuacija ranjenika iz Potočara prema Kladnju.

Po prolasku kroz Konjević-Polje, izjavila je svjedokinja, zaustavila ih je vojska, koja je razoružala pripadnike UNPROFOR-a, nakon čega su stigli u mjesto Tišće.

- Oko ponoći smo došli u to mjesto. Prišli su nam vojnici s baterijama da nas pregledaju, pitaju nas ko smo. Popeli su se na kamion, vrijeđali, psovali, udarali ranjenike... Onda je naređeno da ranjenici sa štakama i sestre izađu, a ranjenici na nosilima ostanu... Oni su neke sestre i ranjenike na nosilima odvezli u pravcu Nove Kasabe, a mi smo tu ostali - ispričala je Dedić.

Dva sata iza ponoći, kako je kazala svjedokinja, došla su dva vojnika i odvela jednu djevojku prema kućama, a kada su je vratili, bila je, prema njenom opisu, raščupana i pocijepana. Dodala je da im je djevojka kasnije rekla da ju je pet vojnika silovalo u kući.

Kada je svanulo, kazala je Dedić, došla je grupa vojnika i postrojila ih, a potom je stigao crni golf, iz kojeg je, kako je dodala, izašao krupan muškarac u crnoj uniformi, koji je ispitivao ranjenike. Potom se vratio u vozilo i razgovarao s nekim putem "voki-tokija", da bi se vratio kasnije i odvajao ranjenike s amputiranim nogama.

Ispričala je da je 18 ranjenika i deset medicinskih sestara pušteno taj dan u Kladanj, dok su ostali odvedeni u Novu Kasabu, a među njima je bio medicinar Abdulkadir.

Tužilaštvo BiH tereti Mileta Kosorića, bivšeg komandanta Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčila Tešića, pripadnika voda Vojne policije Vlaseničke brigade, za genocid počinjen u Srebrenici.

Prema optužnici, u jutarnjim satima 12. jula 1995. pripadnici Vlaseničke brigade su deminirali put u mjestu Luke, kako bi autobusi i kamioni s civilnim stanovništvom mogli proći, i istog dana su postavili punkt. Tu su optuženi, zajedno s ostalim pripadnicima brigade, od 12. do 17. jula – kako stoji u optužnici – zaustavljali vozila, od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Drugi svjedok Senahid Ademović se prisjetio jula 1995. i izjavio da je tada, kao teško ranjen, krenuo iz Potočara transportom ranjenika kamionima UNPROFOR-a. U svakom kamionu, kako je rekao, bio je najmanje jedan medicinski radnik.

Kazao je da su stigli u blizini sela Tišća, u prostor gdje je bila škola, a vojska ih je iz kamiona izvela na proširenju kod kuće. Tada je, rekao je, vojska razoružala UNPROFOR i vratila ih nazad.

Vojnici su, prisjetio se, odvodili dvije medicinske sestre u pravcu škole, a kada bi se vratile, vidjelo se da su bile maltretirane. Dan kasnije, ispričao je, došla je grupa vojnika u crnim uniformama i jedan prilično uredan oficir, koji se, kako je kazao, ponašao "kabadahijski" prema ranjenicima.

- Počeli su odvajati ljude koji su imali amputirane noge. Ja sam krenuo, ali mi je opsovao, nabio nogom u stražnjicu i odvojio na drugu stranu. Naredili su nam da idemo prema školi dok ne dođe prvi autobus... Mi smo krenuli prema autobusu, a medicinskom tehničaru Kadiru su naredili da legne na prsa. Mi smo krenuli, a on je ostao iza nas. Neki su rekli da je ubijen - izjavio je svjedok.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka naknadno će se zakazati, a naredno ročište planirano je za 11. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.