open-navfaktor-logo
search
Tražili smo pojašnjenje
Jesu li radnicima u komunalnoj privredi u KS povećane plaće za 80 KM, šta je sa radnicima GRAS-a?
Kolektivni ugovor je potpisan u martu pa dok je otišao u Službene novine, dok su one objavile, govori Amir Muminović
AUTOR: E.D.-Š.
17.05.2024. u 12:13
get url
text
FOTO: ARHIV/FAKTOR
Nekoliko radnika Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS obratilo se redakciji Faktora kazavši kako još nisu dobili povećanje plaća od po 80 KM a kako je dogovoreno sa Vladom Kantona Sarajevo 29. februara ove godine.
Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine - Kantonalni odbor Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo postigli su u 29. februara dogovor o povećanju plaća radnika kao i da kod odlaska u penziju otpremnina, umjesto dosadašnje tri prosječne plaće, iznosi pet prosječnih plaća.
- Ne znamo zašto nam još nisu povećane plaće za 80 KM, a o tome se priča još od februara ove godine. Niko nas ne obavještava o razlozima. Pojedini u preduzeću pričaju kako će nam povećati pred odlazak na ljetni godišnji. Ne znamo šta se događa - kazali su nam radnici GRAS-a.
Pojašnjenje smo potražili kod Rasima Ljučevića, predsjednika Upravnog odbora Sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.
- Radnicima u komunalnoj privredi su povećane aprilske plaće za 80 KM. Još treba da se isplati i razlika za januar, februar i mart. Radnici GRAS-a vjerovatno još nisu dobili aprilsku penziju - kazao nam je Ljučević.
Kontaktirali smo Amira Muminovića, predsjednika Sindikata radnika GRAS-a.
- Kolektivni ugovor je potpisan u martu pa dok je otišao u Službene novine, dok su one objavile. Mi još nismo primili aprilsku plaću, treba danas da bude i bit će 80 KM u toj plaći, a razlika za januar, februar i mart će se isplatiti tokom godine. Tako je bilo i prošle godine. Poručio bih radnicima da imaju sindikalne predstavnike i treba njih da pitaju - rekao je Muminović za Faktor.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.