open-navfaktor-logo
search
Bio dostupan jedan
Još dva lijeka bit će registrirana u BiH kao podrška imunološkoj terapiji oboljelima od melanoma
Još dva lijeka ovih dana bit će registrirana u Agenciji za lijekovi i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, kao podrška imunološkoj terapiji oboljelima od melanoma.
18.05.2023. u 08:28
get url
text

Kazao nam je to prim. dr. Fikret Operta, predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma, jednog od najagresivnijih i na liječenje najrezistentnijih zloćudnih karcinoma kože.

Liječit će i druge tumore

- Pacijentima u BiH do sada je bio dostupan jedan lijek, kada je riječ o imunološkoj terapiji, a ovih dana će biti pojačan sa još dva koji se koriste u metastatskoj, terminalnoj fazi bolesti i što je najvažnije - pomažu. Riječ je o lijekovima Nivolumab (Opdivo) i Ipilimumab (Yervoy). Ono što je najvažnije je da se mogu koristiti u liječenju i drugih tumora, a ne samo melanoma. Naravno, naša borba i dalje traje jer želimo da što više novih lijekova bude dostupno našim pacijentima - ističe Operta.

Iz Udruženja, koje okuplja oko 200 članova, naglašavaju kako će instistirati da se novi lijekovi koriste i u drugoj i trećoj fazi bolesti, a ne samo u četvrtoj, gdje je na listi trenutno 105 pacijenata.  

Prim. dr. Fikret Operta

- Što se prije počne sa liječenjem, ono je uspješnije i kraće traje – naglasio je Operta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri miliona ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, a 132.000 od melanoma, od čega godišnje umire 41.000 ljudi.

U svijetu, ovisno o geografskim područjima, broj novooboljelih raste između tri i sedam posto godišnje.

Najveća incidencija melanoma u svijetu je u Queenslandu u Australiji, a iznosi 55,8 na 100.000 stanovnika za muškarce i 41,1 na 100.000 za žene.

Za BiH tačnih podataka nema, kaže mr. sci. med. dr. Hana Helppikangas, specijalista dermatovenerolog i predsjednica Udruženja i Euromelanoma kampanje, a razlog je što ne postoji jedinstven protokol za karcinome kože.

No, prema podacima koji su poznati na nivou zemalja Evropske unije (uvršteni i podaci i iz BiH), prema riječima Helppikangas, učestalost karcinoma kože prije 2040. povećat će se za 85 posto.

Mr. sci. med. dr. Hana Helppikangas

- Ono što je važno i što je cilj Euromelanoma kampanje je da preokret tog trenda počinje sprečavanjem izlaganja suncu u djetinjstvu i tinejdžerskoj dobi. Ove godine poseban je naglasak na tom uzrastu jer je analizom 394.681 pregleda utvrđeno da oni koji su pretpjeli teške opekotine od sunca u djetinjstvu, imaju troduplo veću šansu za karcinom kože. Porazan je podatak da je 76 posto tinejdžera priznalo da se uopće ne štiti od sunca - kaže Helppikangas.

Jedan od najvećih okidača za nastanak melanoma je solarij koji za 70 posto povećava rizik za karcinom kože.

Ko kontroliše salone ljepote

No izraženi trend preplanulog tena zdravlje je potisnuo u drugi plan i doprinio valu otvaranja salona ljepote koji nude ovu uslugu.

Problem je, ističe Helppikangas, što većina salona nije ispoštovala potrebne uvjete rada, aparati su sumnjivog kvaliteta, a samim tim i usluga koja se pruža, dok inspekcije uglavnom ili ne rade svoj posao ili je on nedovoljan.

- Nije mi poznato koliko su inspekcijske kontrole zastupljene u kozmetičkim salonima. Vjerujem da nijedan salon nema upitnik predostrožnosti, bilo da se radi o maloljetnoj ili punoljetnoj osobi, vlasnici su dužni imati ga jer se u njemu navode rizici upotrebe solarija.

Zemlje u regiji, po uzoru na zapadne, odavno su zakonom regulisale da mlađi od 18 godina ne mogu u solarij. I bh. entitet RS prije nekoliko godina korištenje solarija zakonski je regulisao. U Federaciji BiH na zakon se još čeka!

- Udruženje je krajem 2019. godine Federalnom ministarstvu zdravstva predalo zahtjev sa pratećom dokumentacijom da se i mlađima od 18 godina na području ovog entiteta zabrani upotreba solarija. Osim toga, tražili smo i da stariji od 18 godina, prije ulaska u solarij, moraju ispuniti upitnik i upoznati se sa činjenicom - šta im se može desiti nakon tog tretmana. Pandemija je usporila stvari, ali ona je prošla, gdje se ta inicijativa zagubila, ne znamo. Tu je i ministar zdravlja KS, koji bi se također trebao uključiti u ovu priču. Vidjet ćemo hoće li se u narednom periodu konačno zakonski regulisati najveći rizikofaktor za jedan od najagresivnijih carcinoma kože – kazala je Helppikangas.

Oni koji žele saznati gdje topkom maja mogu obaviti besplatan pregled kože u svom gradu trebaju posjetiti stranicu euromelanoma.eu

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.