open-navfaktor-logo
search
Čovićeva zakuhavanja
Kad se prave veći katolici od pape: Komšić je za Vatikan "legitiman", u Hrvatskoj persona non grata
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je na audijenciji kod pape Franje, a nakon toga sastao se i s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Bilo je to 15. februara ove godine. 
24.11.2020. u 15:42
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić poklonio papi Franji djelo sarajevskog umjetnika, razgovarano o situaciji u BiH

Devet mjeseci poslije, iz susjedne države, ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman poručuje da "Komšića ne mogu primiti kao predstavnika Hrvata u BiH jer on to nije".

- Gospodin Željko Komšić nije izabran glasovima Hrvata u BiH. On nije izabran voljom hrvatskog naroda u BiH nego probošnjačkim strankama. Komšić nije bio nigdje u BiH gdje žive Hrvati u više od dvije godine mandata. Komšić provodi antihrvatsku politiku, a bio je i protiv izgradnje Pelješkog mosta - kazao je hrvatski ministar. 

U februaru ove godine, Katolička tiskovna agencija objavila je saopćenje: 

- Tokom razgovora u Državnom tajništvu, koji su protekli u srdačnom ozračju, bilo je riječi o dobrim bilateralnim odnosima i prilikama u zemlji, s posebnom pažnjom na situaciju katoličke zajednice. Potvrđena je isto tako potreba da se zajamči puno poštivanje prava svih građana i učinkovita ravnopravnost tri konstitutivnih naroda.

Na kraju, spomenute su neke teme od zajedničkog interesa na međunarodnom i regionalnom planu, kao što su mir i sigurnost, potreba za poticanjem puteva dijaloga kako bi se odgovorilo na različite izazove na Zapadnom Balkanu i izgledi za proširenje Evropske unije na tu regiju. 

Komšić i državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolini dotakli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koji je Komšić potpisao prethodnom mandatu 2007. godine.

Nije papa Franjo neinformiran o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Primio je tada Komšića kao Hrvata, kao katolika, kao predstavnika hrvatskog naroda, predstavnika katoličke zajednice iz naše domovine. I nikada papa ne bi primio u zvaničnu audijenciju nekoga ko radi protiv katolika, protiv katoličke zajednice, protiv Hrvata, a takvim upravo Čović i državni vrh Hrvatske uporno žele prikazati Željka Komšića. 

To što je za Vatikan Komšić i legalan i legitiman, i Hrvat i katolik, za susjednu državu i njene zvaničnike ne znači ništa, jer su pod direktnim utjecajem "jedinog legitimnog i certificiranog Hrvata i katolika" Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH. 

I još jedan događaj, kako bi osvježili pamćenje svima koji osporavaju Komšića. 

Prije tačno godinu, papa Franjo uputio je blagoslov bh. narodima dok je prelijetao avionom Bosnu i Hercegovinu na apostolskom putovanju za Tajland i Japan.

Na frekvenciji prilazne kontrole letenja Sarajevo, javio se pilot aviona kompanije Alitalia u preletu za Bangkok. U avionu je bio papa Franjo koji je ovim putem zamolio da se proslijedi poruka predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

VEZANI TEKST - Otrovna strelica ministra u Vladi RH: Komšić nije predstavnik Hrvata, niko ga neće primiti u Zagrebu

- Vaša ekselencijo, predsjedavajući Predsjedništva BiH, gospodine Komšiću, u trenutku kada prelijećem preko Bosne i Hercegovine na svom apostolskom putovanju u Tajland i Japan šaljem srdačne pozdrave Vama i vašim sugrađanima, uz Božiji blagoslov za narod Bosne i Hercegovine, i molitvu da vam podari mir i blagostanje - naveo je papa Franjo u poruci.

Pa ni to nije dovoljno ministru Gordanu Grliću-Radmanu, premijeru i predsjedniku Hrvatske, Andreju Plenkoviću i Zoranu Milanoviću, da napokon shvate kako je Željko Komšić dobrodošao u Vatikanu, a oni ga proglašavaju personom non grata. I to samo iz jednog jedinog razloga. Jer u Predsjedništvu BiH ne sjedi Dragan Čović. 

Grlić-Radman, nimalo slučajno, izjavu kako niko u Hrvatskoj neće primiti Komšića, dao je samo nekoliko dana nakon što se u Zagrebu sastao sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. 

Hrvatski ministar je kazao 17. novembra kako će partneri u Republici Hrvatskoj nastaviti pružati podršku legitimnim političkim predstavnicima Hrvata u BiH, te pitanjima i projektima od važnosti za hrvatski narod u BiH, a već 22. novembra "otrovna strelica" upućena je prema Komšiću, u prijevodu ne poštuju državu Bosnu i Hercegovinu i člana Predsjedništva BiH koji je zadobio povjerenje više od 300.000 birača. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.