open-navfaktor-logo
search
Reformski zakoni
Kada će se zakoni o doprinosima i porezu na dohodak naći pred zastupnicima Parlamenta FBiH?
Dva najvažnija zakona za Federaciju BiH iz sfere fiskalne politike, zakon o doprinosima i porezu na dohodak još  nisu doneseni u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. 
06.02.2020. u 07:38
get url
text

Posljednji put su se na dnevnom redu Zastupničkog doma FBiH našli 29. oktobra prošle godine, ali je sjednica odgođena, jer su pojedinim klubovima bile potrebne dodatne konsultacije i do danas zakoni nisu ponovo razmatrani.

Prema riječima Alme Kratine, šefa Kluba DF-a u Zastupničkom domu FBiH, na kolegijima ovog doma do sada nije bilo riječi o ponovnom stavljanju na dnevni red ova dva zakona.

Očekujemo da Parlament FBiH razmatra i donese zakone 

Podsjećanja radi, amandmani koje je na ove zakone usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i koji su postali sastavni dio prijedloga, predviđaju smanjenje zbirne stope doprinosa sa sadašnjih 41,5 posto na 32,5 posto. Oslobađaju se plaće do 800 KM od poreza na dohodak. Predviđaju oporezivanja dividende, ukidanje ugovora o djelu što je naišlo na neodobravanje pojedinih političkih partija. Negodovalo se i zbog predviđenog oporezivanja nagradnih igara i igara na sreću, čiji je dobitak ispod 100 KM.

- Vlada Federacije BiH je učinila svoj dio posla. Tačnije, utvrdila amandmane koji su postali sastavni dio teksta ova dva zakona. Parlament FBiH do danas nikada nije razmatrao zakon o doprinosima i zakon o porezu na dohodak u drugom čitanju. Očekujemo da Parlament FBiH razmatra i donese te zakone, a što je trebalo učiniti još prije Nove godine, kako bi stupili na snagu 1. januara. Nažalost, to nije urađeno. Vidjet ćemo, sada je sve na Zastupničkom i Domu naroda FBiH - rekao nam je Goran Miraščić, savjetnik premijera Federacije Bosne i Hercegovine.

Dodao je da Vlada FBiH uprkos negodovanjima u javnosti neće odstupiti od utvrđenih prijedloga.

Već ranije Miraščić je ukazao da je ova dva zakona potrebno donijeti kako bi se rasteretila privreda, podigla konkurentnost, stvorile pretpostavke za povećanje plaća u FBiH.

Razgovarali smo i sa Almom Kratinom, šefom Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu FBiH.

Ti zakoni se moraju donijeti 

- Jasno je da su zakon o doprinosima i porezu na dohodak, reformski zakoni koji bi mogli odnijeti zamah u privredi, i šteta je što još nisu usvojeni. Mi iz DF-a smo bili za donošenje zakona, ali se očigledno desio scenarij da je to sve skupa povučeno na neki način do nekog političkog dogovora. Kada se uzmu iskustva u regionu, mi ne možemo ići nazad i ti zakoni se moraju donijeti - rekla nam je Kratina i dodaje:

- Mišljenja sam da bi se svakako trebalo uskoro na dnevnom redu naći ovi zakoni. Do sada se na kolegijima, moram kazati, nije govorilo kada bi se ponovo mogla naći ova tačka dnevnog reda na sjednici. Bili smo optimistični da će se to usvojiti i da će se krenuti s tim 1. januara 2020. godine, gdje je trebalo sačiniti tehničke pripreme prije početka fiskalne godine. Ali s obzirom na to da nisu usvojeni prije početka fiskalne godine, možda bi bilo najbolje da stupe na snagu polovinom ove godine - rekla nam je Kratina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.