open-navfaktor-logo
search
Analiza
Kajganić preko "mrtvih predmeta" kriminalizira Izetbegovića: Čisti li se put Dodiku do referenduma o samostalnosti RS-a?
Glavni državni tužilac Milanko Kajganić u nekoliko je navrata izjavio kako je teško podići optužnicu za negiranje genocida jer je potrebno dokazati posljedicu poticanja ili raspirivanja mržnje. 
20.07.2023. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - SIPA prikuplja podatke o Izetbegoviću i drugim zbog revizije presude protiv Srbije, te presude u slučaju Ljubić

Ohrabrila je tako ova Kajganićeva izjava sve negatore genocida, na čelu sa državom Srbijom i njenim šefom Aleksandrom Vučićem, a u Bosni i Hercegovini ekipu Milorada Dodika, te su krenuli koristiti svaku priliku da javnosti pošalju poruku da genocida u Srebrenici nije bilo. Ali ne samo to, već i da veličaju i pružaju podršku svima koji slave osuđene ratne zločince. 

Ni Kajganićeva prethodnica Gordana Tadić nije nalazila u postupcima zvaničnika iz RS-a ništa što bi se moglo podvesti pod krivično djelo, pa je tako podsjetimo, potpisala naredbu  o obustavi istrage protiv Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Željke Cvijanović i Milorada Dodika zbog organiziranja neustavnog referenduma jer "ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela pomaganje ili poticanje u navedenom krivičnom djelu". Bilo je to 14. jula 2017. godine.

Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Za Tadić tada, kao ni za Kajganića sada nema dovoljno dokaza o počinjenju krivičnog djela. Za Kajganića ni ovo što trenutno radi Dodik, sve antiustavne i antidejtonske aktivnosti, nisu dovoljne da bi Tužilaštvo BiH izdalo naredbu SIPA-i da krene prikupljati informacije o njemu. Doduše, jesu prošle sedmice pripadnici SIPA-e obišli Službeni glasnik RS-a, ali su se prethodno uredno najavili da će doći. 

No zato Kajganić i Tužilaštvo na čijem je čelu izdaju naredbu SIPA-i da prikuplja informacije u dva "mrtva" predmeta - Zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Božo Ljubić".

"Krivac" je pronađen - Bakir Izetbegović. 

Zašto Kajganić u danima i mjesecima kada Dodik svakodnevno negira genocid, kad svim mogućim sredstvima ruši državu BiH, njene institucije, Dejtonski sporazum, atakuje na Ustavni sud BiH, najavljuje da će zabraniti aktivnosti SIPA-e, Tužilaštva i Suda BiH u entitetu RS ne šalje naredbe SIPA-i da prikupljaju informacije iz kabineta predsjednika RS-a, premijera RS-a, NSRS-a, već postupa ekspresno po anonimnim prijavama protiv predsjednika SDA? Zašto u rad ne uzme 850 haških predmeta sa oznakom "A" koji skoro dvije decenije skupljaju prašinu u ladicama? Zašto se ne sudi peterici snajperista koji su sijali smrt po Sarajevu, a imena i svi dokazi su u njegovim rukama? 

Ne! Kajganić po nečijim, samo se može pretpostaviti čijim, instrukcijama brzinom svjetlosti izdaje naredbu SIPA-i da prikuplja informacije o Izetbegoviću s jedinim ciljem - da se predsjednik SDA izvalja u političko-pravosudnom živom blatu.  

VEZANI TEKST - Bošnjačka buka, bijes i laži: Jalove rasprave ljudi koji pojma nemaju zašto je zahtjev za revizijom propao

U februaru 2017. godine ruski ambasador Petar Ivancov zatražio je sjednicu PIC-a "zbog novonastale situacije" u vezi sa zahtjevom za reviziju presude. 

- Ambasadori Upravnog odbora izrazili su zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo kao rezultat inicijative da se podnese zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za zločin genocida. Oni su izrazili zabrinutost zbog mogućih posljedica koje bi to moglo ostaviti na funkcioniranje Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara BiH, te pozvali da se krene ka poboljšanju cjelokupne političke atmosfere u zemlji. Svi politički lideri treba da se uzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštivanju bh. ustava, institucija i vladavine prava - navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Jedini koji se tada nije složio sa izjavom bio je turski ambasador Haldun Koc, koji je poručio da je "revizija presude pravno pitanje i da PIC i ambasadori nemaju pravo glasa o tom pitanju". Turska u PIC-u predstavlja sve zemlje članice Organizacije islamske konferencije (OIC). 

- Turska smatra da je pitanje koje se našlo u fokusu isključivo pravna stvar. Radi se o korištenju zakonskog prava odobrenog od Međunarodnog suda pravde u slučaju koji je u potpunosti u njihovoj nadležnosti. To nije političko pitanje - bili su jasni iz Ambasade Republike Turske u BiH.

Izetbegović je tad, u svojstvu člana Predsjedništva BiH, prije podnošenja zahtjeva organizirao savjetovanje u Vijećnici na kojem su predstavnici udruženja žrtava, NVO-a, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, lideri probosanskih političkih stranaka jednoglasno podržali odluku o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije. Lider SBB-a Fahrudin Radončić podržao je tada sve što odluči Izetbegović, Željko Komšić je poručio da bi radio isto što i Izetbegović, a Nermin Nikšić je izjavljivao da je upravo on predložio održavanje sastanka probosanskih snaga. 

Legitimitet agenta BiH Sakiba Softića, a što će se kasnije i pokazati kako se krenuo raspetljavati gordijev čvor, nije bio osnov za odbijanje zahtjeva za reviziju, već to što je Međunarodni sud pravde u Hagu konstatovao da nema odluke Predsjedništva BiH da se pokrene postupak revizije presude.

Registrar Suda Philippe Couvreur dan nakon predaje zahtjeva za reviziju pismeno je obavijestio agenta Softića da je revizija zaprimljena sa aneksima koji čine dokumentaciju uz reviziju. Registrar u svom dopisu od 24. februara 2017. godine konstatuje da je agent dostavio Sudu i odluku o imenovanju svojih zamjenika advokata Phon Van den Biesena i Davida Scheffera. Takođe, Registrar je obavijestio agenta da će Sud zatražiti stav Predsjedništva BiH u vezi s ovim predmetom.

Nakon što je to učinio, Registrar je obavijestio agenta i Predsjedništvo da "Sud smatra kako sadržaj pisama pokazuje da nije donesena odluka od strane nadležnih vlasti u ime Bosne i Hercegovine kao države, za pokretanje revizije presude od 26. februara 2007. godine. Prema tome, Sud ne može preduzeti nikakvu radnju u vezi s gore spomenutim dokumentom." 

Dragan Čović i Mladen Ivanić uz Izetbegovića su tada bili šefovi države. Obojica su uradili sve što su mogli da onemoguće državu na čijem su čelu u traženju pravde pred Sudom u Hagu. 

U martu 2017. lider NDP-a Dragan Čavić podnio je Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv Izetbegovića i Softića zbog sumnje da su počinili krivična djela lažnog predstavljanja i podstrekivanja na nezakonito djelovanje u podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

VEZANI TEKST - "Trojkina" analitičarka Nevenka Tromp ne krivi Čovića i Dodika, Izetbegović kriv "ako se Bosna sad raspadne"

U novembru 2021. Udruženje žrtava i svjedoka genocida na čijem je čelu Murat Tahirović podnijelo je krivičnu prijavu protiv Mladena Ivanića i Dragana Čovića jer su "počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti uskraćivanjem prava za podnošenje žalbi i molbi i zbog povrede prava na ravnopravnost čovjeka i građanina".

U julu 2022. Tahirovića je državna tužiteljica Maja Ilić Stupar obavijestila da nema osnova za pokretanje postupka u ovom slučaju. 

- Rješavajući po više krivičnih prijava koje se odnose na događaje podnošenja Međunarodnom sudu pravde u Hagu Zahtjeva za reviziju presude od 26. februara 2007, postupajući tužilac zauzeo je stav da iz krivičnih prijava, uz njih dostavljenih priloga i dodatno prikupljenih dokaza, očigledno proizilazi da prijavljena djela nisu krivična djela - navodi se u dopisu. 

Tužilaštvo BiH je tada odbilo kao neosnovane prijave protiv Izetbegovića, Čovića, Ivanića i Softića. 

Godinu poslije, anonimna prijava o istom slučaju protiv Izetbegovića za Kajganića je bila dovoljna da se odmah baci na izdavanje naredbe SIPA-i da prikupi informacije iz Predsjedništva BiH. 

Isti dan, SIPA je od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zatražila informacije zbog "navodnog počinjenja krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava". U dokumentu SIPA-e od bh. Parlamenta traži informaciju da li je presuda u slučaju "Božo Ljubić" izvršena i provedena, ako jeste - kada i na koji način, a ako nije - zašto nije.

Presuda "Ljubić" provedena je i to dva puta. Prvi put provela ju je Centralna izborna komisija BiH, a drugi put visoki predstavnik Christian Schmidt nametanjem amandmana na Ustav FBiH 2. oktobra prošle godine. 

VEZANI TEKST - Dodikov nezakoniti ukaz danas stupio na snagu, šta čeka Schmidt?

Čak i da ima osnova krivično goniti Izetbegovića zbog presude "Ljubić", šta ćemo sa ostalih 42 zastupnika u Parlamentu BiH i uz njega 14 delegata u Domu naroda BiH? Šta ćemo sa svim dosadašnjim zastupnicima u prethodnim sazivima državnog Parlamenta koji nisu proveli presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, sa sazivima NSRS-a koji ne provode presude Ustavnog suda BiH, Federalnog parlamenta...

Jer Izetbegović je bio samo jedan od tri člana Kolegija, samo jedan od 15 delegata u Domu naroda BiH. A Dodik? Dodik je potpisao Ukaz o proglašenju izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske koji su objavljeni u Službenom glasniku RS-a i stupili su na snagu. 

Tužilaštvo BiH 9. jula je formiralo tim od tri tužioca nakon što je u Službenom glasniku RS-a objavljen nezakonit Dodikov ukaz. 

Samo dan poslije otvorena je sezona lova na Izetbegovića i ekipu koja je na Ustavnom sudu BiH, onom istom koji Dodik ne priznaje, dobila sedam presuda jako važnih za opstanak i odbranu države BiH. 

Državni udar u režiji Dodika tako sada pada u drugi plan, a direktni saučesnici su direktor SIPA-e Darko Ćulum i glavni tužilac Milanko Kajganić. Javnost i mediji pisat će o Bakiru Izetbegoviću, "mrtvim predmetima", istragama SIPA-e, a lider SNSD-a što je već i najavio usvojit će zakone u NSRS-u o zabrani rada na teritoriji entiteta RS državnom pravosuđu, državnim policijskim agencijama, a nakon toga, dame i gospodo, slijedi referendum o statusu RS-a. 

Bit će tada kasno za one što "gutaju žabe" ispunjavajući želje Čovića i Dodika i šute na ono što radi Tužilaštvo BiH ili ne radi jer sada navijaju i daju podršku sa tribina misleći da će ostati neokrznuti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.