open-navfaktor-logo
search
Pitanja i odgovori
Kakav je stav Islamske zajednice o lažnim profilima na društvenim mrežama, je li to grijeh?
Brojna pitanja svakodnevno pristižu na adresu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na koja odgovara fetva-i emin Islamske zajednice prof. dr. Enes Ljevaković.
13.02.2020. u 21:39
get url
text

Među najnovijim pitanjima je i jedno vezano za korištenje i eventualnu zloupotrebu društvenih mreža. Konkretnije postavljeno je pitanje da li su lažni profili, koji sadržavaju neko lažno ime, ali samo ime ne i slike, na društvenim mrežama grijeh.

U odgovoru na ovo pitanje stoji da nije dozvoljeno lažno predstavljanje.

- S obzirom na to da profil na društvenim mrežama predstavlja osobu i da sa njega ta osoba komunicira s drugima, nije dozvoljeno lažno predstavljanje na profilu, jer je to jedna vrsta obmane i laži, a oboje su grijeh. Upravo se posredstvom lažnih profila najčešće šire dezinformacije, laži, potvore, govor mržnje i druge negativne pojave koje nanose štetu pojedincima i društvu u cjelini. Allahov Poslanik, a.s., je rekao: "Držite se istine, jer ona zaista vodi dobročinstvu, a dobročinstvo vodi u Džennet.  Čovjek će, govoreći istinu i pridržavajući se nje, biti upisan kod Allaha kao iskren. I klonite se laži! Laž vodi bestidnosti, a bestidnost vodi u Džehennem. Čovjek će, lažući i postupajući po laži, biti upisan kod Allaha kao lažac." (Buhari i Muslim) – navedeno je na stranici Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.