open-navfaktor-logo
search
Tiha borba
Kako će se "Trojka" dogovoriti oko premijera KS, koliko je važan Efendić i SBiH?
Opći izbori su prošli, konačni rezultati Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine se još čekaju, a najneizvjesnije je u Kantonu Sarajevo.
21.10.2022. u 07:53
get url
text

SDA i Narod i pravda vode borbu za prvo mjesto po broju glasova u ovom kantonu, a uporedo tiha "borba" vodi se i za poziciju premijera KS.

S obzirom na to da iz "Trojke", koju čine SDP, Naša stranka i NiP, najavljuju da će imati parlamentarnu većinu, sve tri stranke dale su kandidate za premijersku poziciju, uglavnom nezvanično i putem medija.

Iz NiP-a za premijera KS nude načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura. Prvi koji je prebacio loptu Muzuru je njegov stranački kolega Aljoša Čampara koji je prije desetak dana za TVSA rekao da bi volio da Muzur bude premijer KS, a nekoliko dana poslije isto to je potvrdio i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Konaković je kazao da je Muzur kvalitetan izbor za premijera, ali nije izbjegao da za tu poziciju spomene i Adnana Delića, sadašnjeg ministra privrede KS. 

U Našoj stranci na premijerskoj poziciji vide aktuelnog premijer KS Edina Fortu. 

Iz SDP-a uglavnom putem medija su poručivali da bi najbolji izbor za premijera KS bio Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Ipak, s obzirom na to da je "Trojka" na ivici sa rukama, odnosno da imaju 18 ruku potrebnih za formiranje aktuelne većine, vjeruje se da će važnu ulogu u konačnoj raspodjeli imati Semir Efendić i njegova Stranka za BiH koja bi mogla osvojiti pet mandata u Skupštini KS.

Semir Efendić otvoreno se ponudio za premijersku poziciju, a niko iz "Trojke" nije poricao da bi do toga moglo i doći, s obzirom na to da bi s tih pet ruku "Trojka" uz SBiH imala stabilnu većinu.

Čak je i Konaković rekao za Efendića da je "ozbiljan operativac" i ostavio mogućnost da načelniku Općine Novi Grad ponude poziciju koju Efendić otvoreno priželjkuje.

Za poziciju premijera KS još prije održanih izbora "kandidovao" se i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. Međutim, s obzirom na to da njegov NES vjerovatno neće imati nijedan mandat u Skupštini KS, dalo se naslutiti da će Hadžibajrić odustati od te pozicije s obzirom na to da nema šta ponuditi. Tako je Hadžibajrić nedavno izjavio da je Semir Efendić najizvjesnija opcija za premijera KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.