open-navfaktor-logo
search
Pošteno prema kupcima
Kako je BIMAL smanjio cijenu ulja nakon enormnih poskupljenja prošle godine
U proljeće 2022. godine u Bosni i Hercegovini cijene ulja su skakale i po dva puta u toku dana i litar suncokretovog ulja bio je oko šest maraka, a u junu 2023. godine BIMAL-ovo ulje iz Brčkog sada je manje od tri marke.
10.06.2023. u 21:59
get url
text

Cijene ulja počele su padati od sredine ljeta 2022. godine i u snižavanju cijene prednjačio je BIMAL. Kako je jedina fabrika ulja u Bosni i Hercegovini uspjela smanjiti cijenu ulja sa prošlogodišnji šest na tri marke ove godine, iako uvozi suncokret? 

- Sirovina od koje se proizvodi BIMAL ulje je berzanska roba. Cijena proizvodnje ulja u fabrici BIMAL u Brčkom zavisi od cijena na berzi kao i od uvjeta uvoza zrna, što na kraju utječe na finalnu cijenu proizvoda. To smo najbolje vidjeli prošle godine kada smo u BiH imali izuzetno visoke cijene ulja, ali moramo istaći, imali smo ulje na policama, što u Evropskoj uniji nije bio slučaj. Naš cilj je bio osigurati dovoljno proizvoda za domaće tržište po najboljim mogućim cijenama uzimajući u obzir cijenu sirovine na berzi. U 2023. godini cijena sirovine na berzi je niža u odnosu na 2022. godinu i mi nastavljamo našu politiku stalnog, sigurnog snabdijevanja domaćeg tržišta po najboljim mogućim cijenama – kazao je za Faktor Draško Bojić iz BIMAL-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.