open-navfaktor-logo
search
Uspjeli izbjeći
Kako je Ferid Šišić iz Ukrajine doveo porodicu u Sarajevo: Sretni smo jer smo živi i na okupu
Ferid Šišić iz Semizovca kod Sarajeva prije tri i po godine oženio je ženu porijeklom iz Ukrajine. Njena kćerka ostala je u Ukrajini sa svojom porodicom, a nakon što je Rusija izvršila agresiju, iz ratom zahvaćene Ukrajine Ferid je uz pomoć prijatelja uspio spasiti supruginu kćerku Elinu Kasap i njenu djecu.
18.03.2022. u 16:28
get url
text

Sretan je, kaže, jer je uspio u svojoj namjeri, a u razgovoru za Faktor priča kako se to sve odigralo.

- Prije tri i po godine oženio sam trenericu iz Ukrajine i živimo u BiH. Njena kćerka je ostala u Ukrajini u sa dvoje djece, šestomjesečnim blizancima. Kada se pogoršala sigurnosna situacija, kada su počeli da bombarduju grad, ja sam stupio u kontakt sa našim prijateljima u Ukrajini kako bismo ih doveli u BiH – priča Ferid za Faktor.

Elina sa majkom u kupovini odjeće za bebe u Sarajevu

Elina je, kaže, došla sa dvije bebe jednom torbom, sa nešto hrane i pelena.

- Djeca su mala i nisu ničega svjesni, a Elina je bila veoma uplašena – kaže Ferid.

On je sa prijateljem Sabirom Mušanovićem automobilom otišao na granicu u mjesto Sestava, na liniji razgraničenja Ruminije, Moldavije i Ukrajine. Na garničnom prijelazu su, kaže punktovi za pomoć izbjeglicama.

- Tamo sam bio par sati, čekao sam sa volonterima. Volonteri na granicama pomažu ljudima, stigli su iz Italije, Rumunije, Turske. Elina je živjela u Krivom Rogu, a zatim je stigla do mjesta Černovci, blizu granice sa Rumunijom. Grad u kojem je živjela Elina sa djecom je bombardovan prije sedam-osam dana. Prvo su bombardovali aerodrom, zatim po gradu. Taj grad je iznad Krima ali su ratna dejstva došla i dotle. Njihov grad je zatvoren i ne može se ni ući ni izaći, zato nam je trebala pomoć. Veliku zahvalnost dugujem Valentini Plavaiko iz Uđgoroda. Ona mi je pomogla da se njih troje prevezu iz Krivog Roga do Černjihova. Sretan sam, što sam dvije bebice izvukao iz tog grada, skloništa nisu mjesta ni za odrasle a kamo li za bebe. Ona ima i sestru koja je izbjegla u Poljsku – priča Ferid.

Kaže da je put dobro protekao, da su na granicama imali duža zadržavanja zbog papirologije.

- Morali smo popuniti tranzitne papire za prolazak kroz Rumuniju, Mađarsku, Srbiju i zatim ulazak u BiH – pojašnjava.

Kaže da su razgovarali sa porodicom koja je ostala u Ukrajini, koji su im kazali da trgovine ne rade, da nestaje struje, ali da još nisu na rubu gladi.

Šestomjesečni blizanci iz Ukrajine

Feridova kćerka vodi klub ritmičke gimnastike "Hana", a žena koja im je pomogla ima klub u Ukrajini, tako da je sport bio spona između njih.

- Ukrajina ima klub ritmičke gimnastike i bili smo pet puta u Ukrajini na turnirima – navodi Ferid.

Kaže da je Elina sada sa djecom smještena kod njih i da treba da riješe papirologiju oko njihovog boravka u Bosni i Hercegovini, te da su sretni jer su živi, zdravi i na okupu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.