open-navfaktor-logo
search
Pusta obećanja
Kako Konaković za tolike godine vlasti u KS nije uspio oformiti obećani sarajevski holding
Prije nekoliko godina kada je obnašao funkciju premijera Kantona Sarajevo, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je nakon posjete Gradu Zagrebu najavio osnivanje sarajevskog holdinga, po uzoru na zagrebački. 
23.09.2022. u 10:18
get url
text

Međutim, kako je vrijeme odmicalo, sarajevski holding se sve manje spominjao, pa je tako gotovo u potpunosti istisnut iz Konakovićevih govora i obećanja, iako ga je po povratku iz Zagreba senzacionalno najavljivao.

Kada ga nije uspio oformiti kao premijer KS, Konaković je sarajevski holding nabacio aktuelnom premijeru KS Edinu Forti, pa se ideja sarajevskog holdinga našla kasnije u ekspozeu aktuelnog premijera KS Edina Forte za period od 2018. do 2022. godine. Ipak, premijer Forto nikada nije javno govorio o tome.

Konaković je 2015. godine uvjeravao javnost da će sarajevski holding biti formiran u roku od godinu, međutim obećanje nije ispunjeno.

Iako Konaković sedam godina poslije i dalje obnaša vlast u Kantonu Sarajevu gdje ima većinu, kako u Vladi tako i u Skupštini KS, nije se nikada do sada usudio realizirati projekat čiju je realizaciju u više navrata najavljivao i obećao.

Zagrebački holding sastoji se od 14 podružnica koje obavljaju djelatnosti nekadašnjih gradskih komunalnih preduzeća, a vlasnik je i osam trgovačkih društava te jedne ustanove. U njegovom djelokrugu su čistoća grada, vodovod i odvodnja, zbrinjavanje otpada, plinara, tržnice, javni gradski prijevoz, groblja, robni terminali, upravljanje sportskim objektima i zaštita okoliša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.