open-navfaktor-logo
search
CIK o funkcijama
Kako riješiti slučajeve izabranih zastupnika koji su trenutno u izvršnoj vlasti?
CIK je prihvatio zaključak da će donositi preporuke o svakom pojedinačnom slučaju posebno
15.11.2018. u 12:27
get url
text

Članovi Centralne izborne komisije, na prijedlog Suada Arnautovića, raspravljali su i o tome kako riješiti problem dvostrukog obavljanja izabranih i imenovanih funkcija, odnosno šta da se radi u slučajevima kada neki zvaničnik preuzme novu funkciju, ali još uvijek nije napustio onu koju je obavljao u dosadašnjem mandatu.

- Imamo mnogo takvih slučajeva. Recimo, Denis Zvizdić je izabran u Zastupnički dom državnog Parlamenta, a obavljat će funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara do izbora novog saziva ove institucije - kazao je Arnautović.

I ostali članovi CIK-a bili su složni u stavu da ovo pitanje treba biti riješeno, ali nije iznesen nikakv konkretan prijedlog jedinstvene odluke. Raspravu je svojim prijedlogom okončao predsjednik CIK-a Branko Petrić, kojeg su prihvatili i ostali članovi.

- Mogućih kombinacija o tome ko je koju funkciju obavljao do sada, a koju će obavljati u narednom periodu je jako puno. Čak i gospodin Zvizdić može ponovo biti imenovan u Vijeće ministara, pa neće ostati u Zastupničkom domu. Mislim da bi donošenje bilo kakve jedinstvene odluke moglo samo dodatno zakomplikovati cijelu situaciju. Zato predlažem da dajemo preporuke od slučaja do slučaja, odnosno da nam se obrate svi zvaničnici koji se nađu u ovakvoj situaciji, a mi ćemo na osnovu postojećih zakona donijeti preporuke za svaki konkretan slučaj - kazao je Petrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.