open-navfaktor-logo
search
Nakon brojnih sukoba
Kakva je atmosfera među strankama Trojke u Sarajevu, je li dogovorena raspodjela načelničkih pozicija?
AUTOR: Am. S.
17.05.2024. u 16:25
get url
text
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 6. oktobra. Međutim, kakva atmosfera vlada među strankama Trojke nakon burnih rasprava tokom protekle godine u pojedinim lokalnim organizacijama, nije poznato.
Dok se o pregovorima opozicionih stranaka u Kantonu Sarajevo priča već duže vrijeme, o sastancima Trojke malo se zna.
Kako je Faktor saznao, predstavnici Trojke jučer su imali prvi zvanični sastanak te smo kontaktirali predsjednika Općinske organizacije SDP Novo Sarajevo Samira Suljevića.
Suljevića smo pitali o eventualnim rotacijama između ove tri stranke na pozicijama načelnika općina, a o kojima se već neko vrijeme spekuliše u javnosti.
Međutim, on nam je kratko kazao da je još rano govoriti o tome i konkretno o kandidatima.
- Na narednim sastancima će se to tek definisati. Mi u Novom Sarajevu se nadamo da će SDP imati kandidata za načelnika u ovoj općini – naveo je.
Ova općinska organizacija danas je dobila i pojačanje. Vijećnici u Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo Samir Bejić iz NiP-a i Haris Selmanović iz NES-a pristupili su SDP-u.
Međutim, na nivou pojedinih lokalnih organizacija u Sarajevu među strankama Trojke poljuljani su odnosi. Prvenstveno u Općini Centar gdje je Općinska organizacija NiP-a bezuspješno pokušala smijeniti načelnika Srđana Mandića (Naša stranka). Ali ni u Novom Sarajevu među koalicionim partnerima nije idealno.
Ono što je izvjesno jeste da će u Starom Gradu u političku utrku ići aktuelni načelnik Irfan Čengić (SDP), a na Ilidži Nermin Muzur (NiP).
Ostaje da se vidi da li će Trojka uspjeti prevazići ove lokalne sukobe te kako će rasporediti preostale načelničke pozicije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.