open-navfaktor-logo
search
Divljanje cijena
Kakva je uloga udruženja potrošača?
U prvih šest mjeseci ove godine jestivo ulje, koje se može podvesti pod osnovne životne namirnice, u Federaciji je skuplje za 30,1 posto, pileće meso 13 posto, voće deset posto, kažu posljednji podaci Federalnog zavoda za statistiku. U pojedinim udruženjima za zaštitu potrošača tvrde da su ulje i piletina poskupjeli i za 50 posto.
06.08.2021. u 20:40
get url
text

U ovim udruženjima smo upitali, s obzirom na to da za svoj rad svake godine dobiju novac od Vlade Federacije BiH, šta oni čine za građane, koliko su se puta obratili vlastima kako bi se ukazalo na divljanje cijena.

Posredovanje između potrošača i trgovaca 

- Mi djelujemo savjetodavno. Klubovi potrošača, odnosno, udruženja mogu da skrenu pažnju nadležnim institucijama da su cijene otišle gore, nažalost nisu u mogućnosti da direktno utječu na regulisanje cijena. Ono što možemo uraditi, to je da skrenemo pažnju potrošačima da vode računa o kupovini u određenim tržnim centrima, da paze na cijene koje su na kasi u odnosu na one koje su na policama. Te, da ih upućujemo u zakonske osnove kako da se žale prema nadležnim institucijama. U prvom redu, to je Ured ombudsmena za zaštitu potrošača koji se nalazi u Mostaru, kantonalne i federalne inspekcije, kantonalno nadležno ministarstvo. A velikim dijelom posredujemo i između samih potrošača i trgovaca koji izađu ususret dijelom i zbog toga što su svjesni nekih svojih grešaka, dijelom što se boje negativnog publiciteta u javnosti - govori nam Admir Arnautović, predsjednik Udruženja kluba potrošača srednje Bosne Travnik.

Prokomentirao je poskupljenje osnovnih životnim namirnica u FBiH.

- Ulje je poskupjelo za više 50 posto, isto je i sa pilećim mesom. Dolazi do poskupljenja i ostalih artikala i jako često trgovci primjenjuju da, ukoliko su do sada prodavali kilogram šećera po marku, da sada ostaje cijena marka, ali nije kilogram, već 900 grama. I to je varanje potrošača gdje ljudi na prvu ne vide razliku. Udruženje se više puta obraćalo nadležnim institucijama, međutim, nažalost mi imamo zakonsko uređenje koje kaže da samo za osnovne životne namirnice država može utjecati, na ostalo ne može. Iako smatramo da je ulje osnovna životna namirnica, država nije tu utjecala, a svjedoci smo i divljanja cijena goriva - govori Arnautović.

Razgovarali smo i sa Redžom Omerbašićem, predsjednikom Kluba potrošača Odžak, upitavši na koji način su oni kao udruženje ukazali na divljanje cijena u Federaciji BiH, da li su zatražili intervenciju vlasti.

Stiropor poskupio za 60 posto

- Evidentno je povećanje cijena ulja, mesa, voća, povrća, ali to mora da reguliše tržište. Naime, pileće meso je poskupjelo jer je krenuo izvoz tog mesa, jaja, i proizvođači su iskorstili priliku i povisili cijenu i na domaćem tržištu. Ali mene zabrinjava poskupljenje građevinskog materijala, željeza, cementa. Materijal za izoliranje kuća poput stiropora je skuplji i za 60 posto. To znači da će nam biti stanovi skuplji, gradnja skuplja, to je enormno otišlo - govori nam Omerbašić i dodaje:

- Što se tiče saradnje sa predstavnicima Vlade FBiH, ona postoji. Naše aktivnosti koordiniramo sa predstavnicima Federalnog ministarstva trgovine. Federalna vlada može da zadrži cijenu brašna, hljeba, najosnovnijih potreba stanovništva. A mi tamo gdje primijetimo da su cijene enormno otišle i gdje nije zakon ponude i potražnje, apeliramo na građanstvo da ih bojkotuju. Kažemo ljudima gdje ne trebaju kupovati, sugerišemo im da kupuju domaće - govori nam Omerbašić.

U Federalnom ministarstvu trgovine nam je rečeno da je na godišnjem nivou za podršku udruženjima potrošača izdvojeno 35.000 KM.

Udruženja potrošača dostavljaju izvještaje 

- Na području Federacije BiH podržan je rad pet udruženja za zaštitu potrošača pri čemu je vođena ravnomjerna regionalna zastupljenost udruženja koja djeluju na području pet kantona. Podatke o realizaciji utroška sredstava tekućih transfera svako udruženje po završetku projekta dostavlja putem finansijskih izvještaja sa popratnom dokumentacijom. Nakon pregleda dostavljenih izvještaja Ministarstvo dostavlja Informaciju Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu finansija sa podacima o realizaciji tekućih transfera - kazali su nam u Ministarstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.