open-navfaktor-logo
search
Vlada utvrdila Nacrt
Kanton Sarajevo uvodi sankcije za nasilje na internetu, kažnjavat će i one koji prosjacima daju milostinju
Vlada Kantona Sarajevo je danas utvrdila Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo.  
27.04.2023. u 12:57
get url
text

Prema obrazloženju ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice, osnovna novost koju donosi ovo zakonsko rješenje jeste borba protiv nasilja na internetu, odnosno u online svijetu. 

- Prvi put u Kantonu Sarajevo smo propisali kao prekršaj, odnosno definisali kao javno mjesto, i djelovanje na internetu. Dakle, kada neko bude prijetio, nasilnički se ponašao na internetu, u budućnosti će moći biti prekršajno sankcinoniran, ako je to radio na području KS ili ako je posljedica nastupila na području našeg kantona. Posebno smo ponosni na ovu novu odredbu zakona - objasnio je ministar Katica.  

Kako je dodao, Nacrtom je predviđen i efikasniji obračun s organizovanim kriminalom vezanim za prosjačenje.  

- Novim odredbama, pored toga što, kao i do sada, kažnjavamo lica koja prosjače u Kantonu Sarajevo, a koja su ustvari žrtve trgovine ljudima, prekršajno će moći biti sankcionisane i osobe koje misleći da čine dobro dajući milostinju onima koji prose, zapravo nesvjesno podržavaju organizovani kriminal - naveo je ministar Katica.  

Kako je zaključio, pooštrena je i kaznena politika, odnosno povećan je raspon kazni za počinjenje prekršaja u KS, kada su u pitanju takozvane "klasične", a uvedene su i za one počinjene u online sferi, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.