open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
Katica pojasnio kako će u KS kažnjavati problematično pisanje na internetu: Predviđene kazne do 1.800 KM
Vlada Kantona Sarajevo je krajem aprila utvrdila Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo. Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica pojasnio je za Faktor koje promjene donosi novi zakon.
04.05.2023. u 08:56
get url
text

VEZANI TEKST - Kanton Sarajevo uvodi sankcije za nasilje na internetu, kažnjavat će i one koji prosjacima daju milostinju

Katica pojašnjava kako Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, kako stari, a još preciznije novi jasno uređuje djela koja se tretiraju kao prekršaj.

- Konkretno, ono što je obuhvaćeno novim zakonom jeste proširenje javnog prostora i na online sferu. Važeći zakon ne reguliše ponašanje na internetu tj. zabranu uznemiravanja i širenja govora mržnje, što je do sada stvaralo veliku poteškoću za naše građane koji su bili izloženi govoru mržnje, prijetnjama ili destrukcijama uzrokovanim lažnim vijestima na internetu. Sada smo to regulisali, građani će imati mogućnost prijave ovih slučajeva, a policija će dalje svojim operativnim kapacitetima analizirati stepen prekršaja i shodno tome djelovati – ističe Katica.

Na pitanje ima li MUP KS potrebnu operemu i službenike koji su edukovani za takvu vrstu kriminala, odgovara:

- Svakako, ovo nije novonastali problem, već godinama se borimo s ovakvim slučajevima i shodno tome smo formirali Odjeljenje za borbu protiv kompjuterskog i visokotehnološkog kriminala koju čine obučeni i pofesionalni službenici koji će biti nadležni za bavljenje ovim slučajevima. MUP KS je kapacitiran opremom za identifikaciju i lociranje osoba koje predstavljaju bilo kakvu prijetnju.

Katica dodaje da planiraju i dodatna ulaganja u jačanje kapaciteta službenika u tehničkom smislu, odnosno nabavci opreme.

- Ono što je važno naglasiti jeste da se počinioci prekršaja i krivičnih djela ne mogu sakriti, te da MUP KS prati trendove i sigurno ćemo u budućnosti moći odgovoriti na sve sigurnosne izazove online sfere.

Kazne dostižu čak i do 1.800 KM.

- Zakon koji je na snazi već od prije utvrđuje kazne za prekršaje ozbiljne prijetnje, vrijeđanja osjećaja građana iz mržnje i iznošenja ili prenošenja lažnih vijesti, s tim da smo novim zakonom obuhvatili i online prostor, te povećali kazne za izvršioce. Shodno tome, kazna za djelo iz člana 11. (ozbiljna prijetnja) će po novom nacrtu iznositi od 500 do 1.500 KM, za djelo iz člana 24. (vrijeđanje osjećaja građana iz mržnje) od 600 do 1.800 KM, te za iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti (član 30.) od 600 do 1.800 KM - pojasnio je ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.