open-navfaktor-logo
search
Imala koronavirus
KCUS o smrti trudnice: Pacijentica Meliha Lisak je kod nas došla u kritičnom stanju
Povodom neistnitih informacija u pojedinim medijima u vezi preminule pacijentice M. L. (1997.) želimo obavijestiti javnost o sljedećim činjenicama, a poštivajući zakonske odredbe, saopćeno je danas iz KCUS-a, odnosno iz Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a.
28.04.2021. u 12:26
get url
text

Kako ističu, pacijentica M. L. je premještena iz Kantonalne bolnice Zenica 12. 04. 2021. u kritičnom općem stanju, životno ugrožena zbog COVID-19 infekcije.

- U dostupnoj medicinskoj dokumentaciji je evidentirano da je pacijentica primarno bila hospitalizirana u KB Zenica od 09. 04. do 12. 04. 2021. Prije hospitalizacije u KB Zenica, također je liječena od infektologa zbog visoke temperature, produktivnog kašlja. U toku hospitalizacije u KB Zenica došlo je do pogoršanja općeg stanja pacijentice - naveli su u saopćenju.

Dodaju da je u izuzetno teškom općem stanju pacijentica hospitalizirana u Posebni respiratorni centar (PRC) KCUS-a 12. 04. 2021. godine u 12:30 sati.

- Pacijentica pri prijemu odaje utisak teškog i životno ugroženog pacijenta. Odmah po prijemu pacijentica je postavljena na respirator (Dreger EVITA DURA 4) uz neinvazivnu isporuku kiseonika 50 l u minuti, te se saturacija popravlja. U narednih nekoliko dana opće stanje pacijentice u odnosu na prijem bilo je bolje - saopćili su.

U toku boravka u PRC sprovodilo se, kako dodaju, kompleksno, intenzivno, reanimaciono liječenje uz multidisciplinarni tim uključujući i ginekologa.

- Tokom hospitalizacije u PRC urađen je i RTG pluća, koji evidentno prikaže opsežno zahvaćena oba plućna krila upalom. Dana 19. 04. 2021. godine u popodnevnim satima dolazi do naglog, dramatičnog pogoršanja općeg stanja u smislu hemodinamske nestabilnosti i respiratorne insuficijencije, kada se pacijentica M. L. u 18:35 sati sedira, intubira i postavi na kontrolisanu mehaničku ventilaciju (aparata za KMV Dreger EVITA DURA 4) - navodi se u saopćenju, te ističe da i pored svih reanimacionih mjera nastupa cardiac arrest i pacijentica umire u 21:15 sati 19. 04. 2021. godine.

Iz KCUS-a ističu da duboko poštujući bol svake porodice koja je izbugila svog člana zbog COVID-19 infekcije napominju da su svi pacijenti koji su hospitalizirani u KCUS-u zbog COVID-19 infekcije, upućeni iz drugih ustanova nakon što su sve terapijske opcije iscrpljene.

- Znamo da druge zdravstvene ustanove u svojoj nemoći da se izbore sa infekcijom COVID-19, traže pomoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i mi ćemo svakog pacijenta primiti, što smo činili i do sada. Najveći broj pacijenata je došao je u KCUS u krajnje teškoj fazi COVID-19 bolesti nakon neuspješnog liječenja u raznim zdravstvenim ustanovama, privatnim i javnim, te telemedicinom preko call centara. Primajući takve pacijente bili smo svjesni da će kod velikog broja ishod liječenja biti loš. Zahvaljujući predanom radu KCUS-a veliki dio tih pacijenata smo ipak spasili i otpušteni su kući. Svi ljekari i ostalo osoblje KCUS-a uložili su ogroman trud u borbi protiv COVID-19 - zaključuje se u saopćenju.

Proteklih dana u medijima se pisalo o smrti Melihe Lisak (24), koja je preminula u sedmom mjesecu trudnoće na KCUS-u. Članovi Melihine porodice najavili su da će zbog njene smrti tužiti KCUS, ističući da su razočarani odnosom i tretmanom koji je imala u posljednjim danima svog života u toj ustanovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.