open-navfaktor-logo
search
Klinika za anesteziju
KCUS: Održan "I Simpozij intenzivne medicine i terapije boli"
U organizaciji Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a i Udruženja doktora medicine anesteziologa –reanimatologa u Federaciji BiH u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu održan je "I Simpozij intenzivne medicine i terapije boli" .
31.05.2022. u 14:21
get url
text

U okviru Simpozija izložene su brojne teme, s posebnim akcentom na terapiju akutne i hronične boli kod djece i odraslih.

Prema riječima šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, prim. mr. sci. med. dr. Amele Katica Mulalić Simpozij je uvod za predstojeći Kongres anesteziologa i reanimatologa BiH koji će se održati u novembru ove godine.

- Ovakvi skupovi su od iznimnog značaja u smislu razmjene iskustava i znanja kolega anesteziologa i reanimatologa, te praćenja najnovijih dostignuća u ovoj oblasti medicine. Klinika za anesteziju i reanimaciju raspolaže sa četiri odjeljenja, sa anesteziološkom ambulantom i ambulantom terapije boli, i obavlja posao u 30 sala i dijagnostičkih kabineta. U toku Simpozija, pored terapije akutne i hronične boli, održan je i niz predavanja iz intenzivne medicine, te su izloženi  posteri sa prezentacijama i radionicama za doktore i studente Medicinskog fakulteta u Sarajevu,  koji su se upaznali sa osnovama intubacije, mehaničke ventilacije i kardiopulmonarne reanimacije – ističe dr. Katica Mulalić.

Amela Katica Mulalić

U okviru predavanja govoreno je o intenzivno-reanimacionom liječenju u intenzivnoj njezi i savremenim aspektima  intenzivnog liječenja  pacijenata izuzetno teškog općeg stanja kojima je potrebna hemodinamska i respiratorna potpora.

Dr. Katica Mulalić naglašava poseban značaj saradnje anesteziologa sa invazivnim radiolozima u sprovođenju dijagnostičko-terapeutskih procedura kao što je mikrotalasno uklanjanje metastatskih promjena, trombektomije, zatim izvođenje pedijatrijskih procedure kao što je ispitivanje sluha – audiovestibulograma u općoj anesteziji kod beba, biopsija sternuma i drugih organa.

- U intenzivnoj njezi sprovodi se jedan od novih oblika modusa ventilacije, a to je neuroasistirana mehanička ventilacija - NAVA , koja se bazira  na praćenju električne aktivnosti dijafragme pomoću posebnog katetera koji mjeri signale dijafragmalne električne aktivnosti te omogućava bolju sinhronizaciju između pacijenta i respiratora. Neurostimulacijom Freničkog nerva normalizuju se respiratorni pokreti dijafragme, putem arteficijalno izazvanih električnih impulsa – pojašnjava dr. Katica Mulalić.

Anesteziolozi Klinike za anesteziju i reanimaciju učesnici su programa kontinuirane razmjene znanja iz područja intenzivne medicine u saradnji sa Mayo klinikom (SAD) i Svjetskom zdravstvenom organizacijom – CERTAIN 2021/2022. godina.

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović ističe da je održani Simpozij dio konstantnih edukacija i stručnog usavršavanja ljekara i medicinskog osoblja KCUS-a.

- Kontinuirane edukacije, naučni skupovi i radionice dio su procesa koji vodi ka unaprijeđenju kvalitete zdravstvenih usluga pacijentima. Anesteziolozi i reanimatolozi igraju bitnu ulogu u svim oblastima medicine. Ponosni smo na nove dijagnostičko - terapeutske procedure, gdje je od presudnog značaja saradnja naših onkologa i anesteziologa u bezbolnom sprovođenju brahioterapijskog tretmana onkoloških pacijentica. Anesteziolozi KCUS-a su bili istinski borci u prvim redovima borbe sa COVID-19 i bili su nezamjenjivi u intenzivnom liječenju pacijenata izuzetno teškog općeg stanja kojima je trebala hemodinamska i respiratorna potpora. Brzom reakcijom organizirali smo četiri intenzivne njege za pacijente sa COVID-19, u Izolatoriju "Podhrastovi", na Klinici za infektivne bolesti, na Klinici za anesteziju i reanimaciju i u Posebnom respiratornom centru kada je Sarajevo imalo najveći broj bolesnika u toku svih talasa pandemije – izjavila je prof. dr. Izetbegović.

 

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.