open-navfaktor-logo
search
Obrazloženje
KCUS pobrojao sve zbog čega je Kemalu Dizdareviću uručen otkaz
Sadašnjem otkazu ugovora o radu prethodile su tri disciplinske mjere u periodu od 2016.  do 2018. godine, navode iz Press službe KCUS-a
01.11.2018. u 14:28
get url
text

Press služba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu objavila je saopćenje za medije u vezi s posljednjim dešavanjima, a u vezi s doktorom Kemalom Dizdarevićem, kojem je prije nekoliko dana uručen otkaz. Nakon otkaza Dizdarević je u više navrata u medijima iznio svoju stranu priče, a u kojoj je kao glavnog krivca naveo menadžent KCUS-a na čelu sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom ove zdravstvene ustanove. 

Saopćenje KCUS-a prenosimo u cijelosti:  

- Imajući u vidu svakodnevne javne istupe Kemala Dizdarevića u medijima, te iznošenje niza neistina i kleveta, smatramo za moralnu i profesionalnu dužnost informisati javnost sljedeće:

Kemal Dizdarević dobio je otkaz Ugovora o radu dana 26. oktobra 2018. godine, koji je već odavno zaslužio.

Niko u KCUS-u nije uvrijeđen njegovim riječima, dapače, tako on najbolje predstavlja sebe samog.   

Dizdareviću su izrečene  dvije disciplinske mjere, u vrijeme mandata bivšeg generalnog direktora KCUS-a prof. dr. Farisa Gavrankapetanovića.

Prvi otkaz Ugovora o radu uručen mu je kao jedinstvena disciplinska mjera (Otkaz ugovora o radu bez otkaznog roka br. 0202-21890 od 28.05.2014. godine) u vrijeme mandata bivšeg generalnog direktora KCUS-a prof. dr. Damira Aganovića.

Nakon toga usljedila je Odluka o otkazu Ugovora o radu 29. maja 2014. godine, što je rezultiralo tužbom Kemala Dizdarevića.

Kemalu Dizdareviću izrečene su četiri disciplinske mjere u vrijeme mandata generalne direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović i to zbog: razrješenja sa mjesta šefa Klinike za neurohirurgiju I (spajanje Klinike za neurohirurgiju I i II), imenovanja direktora hirurških disciplina, isplate naknade za kliničku studiju, te disciplinske mjere i pismeno upozorenje pred otkaz Ugovora o radu.

Kemal Dizdarević je od osnivanja radnog odnosa do 2015. godine pokrenuo ukupno osam tužbi protiv ustanove u kojoj zarađuje svoju plaću. U dva navrata je novčano kažnjen, i to  2008. i 2010. godine.

Sadašnjem otkazu ugovora o radu prethodile su tri disciplinske mjere u periodu od 2016.  do 2018. godine.

1. Disciplinska mjera

Pismeno upozorenje pred otkaz Ugovora o radu br. 0203-1835 od 16.01.2017. godine, a zbog fizičkog sukoba sa drugim zaposlenikom. Protiv ove odluke Dizdarević je pokrenuo sudski spor pred Općinskim sudom u Sarajevu br. 65 0 Rs 639929 17 Rs.

2. Disciplinska mjera

Pismeno upozorenje pred otkaz Ugovora o radu br. 0203-55085 od 28.11.2017. godine, zbog nesavjesnog, neblagovremenog i nemarnog izvršavanja radnih obaveza kojima su se prouzrokovale teže štetne posljedice po KCUS.

3. Disciplinska mjera

Otkaz Ugovora o radu  u skladu sa članom 91. tačka 3, a u vezi sa članom 90. tač. 1. i 24.  Pravilnika o radu.

Uprkos  karijeri koju je postigao meteorskom brzinom nikada nije bio zahvalan niti svojim učiteljima, niti starijim radnim kolegama.

Prekršio je Hipokratovu zakletvu u bezbroj situacija, zbog čega su se njegove radne kolege obraćale i menadžmentu i Ljekarskoj komori Kantona KS i FBiH.

Ljekarska komora je u oktobru 2018. godine donijela Odluku o utvrđivanju povrede dužnosti i ugleda ljekarskog zvanja i disciplinsku mjeru – javna opomena.

U Odluci je navedeno da je prof. dr. Kemal Dizdarević počinio povredu Kodeksa medicinske etike i deontologije kršenjem odredbi Kodeksa i to članove: 3.4.10 stav 1.,  članove 11. i 11.a,  te članove 19. 20. i 21.

Izrečena disciplinska će nakon pravomoćnosti biti objavljena u knjizi izrečenih mjera i na web stranici Ljekarske komore KS.

Vjerovatno Kemal Dizadrević u bizarnosti svojih postupaka ogleda sve punopravne odluke menadžmenta i tijela definiranih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Odluka o otkazu Ugovora o radu donesena je jednoglasno, nakon zakonom donesenih procedura. Cijela istina je da je radio privatno, ilegalno i bez odluke poslodavca, zloupotrijebio je bolovanje ne samo da radi privatno nego i da sam sebi piše nalaze kojim pravda bolovanje u PZU "Moja klinika".

Kemal Dizdarević mora prihvatiti činjenicu da niko od njegovih kolega ne želi raditi s njim, o čemu su se svi u više navrata i pismeno očitovali.

Žalosna je činjenica da se na grub i neprihvatjiv način obraća javnosti tražeći suosjećanje za svoju bahatost i neodgovornost. Činjenica je da je dobio otkaz koji je odavno zaslužio.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.