open-navfaktor-logo
search
Građani, upomoć
KJKP Rad: Iduće godine gradit će se nova ploha na prebukiranoj sarajevskoj deponiji
U budžetu Kantona Sarajevo za 2024. godinu nije predviđena niti jedna marka za nastavak rada deponije "Smiljevići", tvrdi Almir Bečarević, bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Iz KJKP Rad koji upravlja deponijom kažu da ima novca iako nije predviđen u budžetu i iduće godine počinje gradnja nove plohe za odlaganje otpada.
30.12.2023. u 17:36
get url
text

VEZANI TEKST - Na "Smiljeviće" se može odlagati do aprila: Gdje će se odvoziti otpad i zašto Vlada KS ignoriše problem?

- U prvoj polovini naredne godine planirana je izgradnja plohe od 37.000 kvadratnih metara. Sredstva za izgradnju ove plohe su osigurana prošle godine u iznosu od 3.907.400 maraka. Projekat za izgradnju nove plohe je završen. U narednom periodu će se ući u provođenje procedure za izbor izvođača. Prema procjenama. planirana ploha koja će se graditi trebala bi trajati narednih pet do šest godina – tvrdi Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Iz javnog preduzeća Rad ističu da i građani imaju veliku ulogu, ako bi količnski smanjili odlaganje otpada i da ga što manje završi na prepunoj deponiji.

- Prema analizama strukture otpada čini i do 40 posto ukupno proizvedenog otpada u domaćinstvima, te kada se još zbroji 18 - 20 posto udjela reciklažnih sirovina poput papira, kartona, staklene, plastične, metalne i tetrapak ambalaže, izuzetno je veliki potencijal reduciranja ukupne količine otpada, koja u konačnici doprinosi čistijem i zdravijem okruženju, produženju trajanja deponije i očuvanju prirodnih resusrsa jer imamo sirovine koje možemo reciklirati i od njih proizvoditi nove vrijednosti – pojašnjava Ramić.

Ukupna količina proizvedenog otpada se može reducirati ukoliko se primjene pravila 3R, (Reduce = Smanjiti, Reuse = Ponovo upotrijebiti i Recycle = Reciklirati). Kako primjeniti ova pravila?

- Uz malo volje vrlo jednostavno, bespotrebno je kupovati proizvode u ambalaži koja povećava obim proizvedenog otpada već je potrebno kupovati robu u rinfuzi. Umjesto plastične čaše za jednokratnu upotrebu koristiti čaše ili flaše od tvrde plastike koju možemo koristiti iznova više puta. Odjeću ili druge predmete ukoliko ih možete i dalje koristiti, poklonite te se na taj način reducira ukupna količina proizvedenog otpada – poručuju iz KJKP Rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.