open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Klub SBiH: Nismo omogućili da se naruši procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH
Klub Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH djelovao je aktivno kao kvalitetna opozicija, saopćeno je iz Stranke za BiH. 
07.07.2023. u 15:59
get url
text

Način rada pokazao je da Stranka za BiH, iako nije dio parlamentarne većine, iznad svega zastupa interese građana i zemlje, kako se od nje očekuje.

- Klub Stranke za BiH bio je posebno aktivan. Nismo omogućili da se naruši procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH. Ništa bez jasnih procedura i transparentnosti. Aktivno smo učestvovali u svakoj od rasprava tokom realizacije dnevnog reda, posebno u vezi energetskih zakona koji su konačno usvojeni u FBiH -  istakao je Admir Čavalić, šef Kluba SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. 

Stranka za BiH na jučerašnjoj sjednici predložila je je nekoliko zaključaka, te niz inicijativa i zastupničkih pitanja.

- Na sjednici podršku je dobio i jedan od naših amandmana, tako smo zaštitili 4 miliona KM našim građanima i privrednicima. Sada nije vrijeme za nove namete.  Prihvaćen je naš zaključak da se krene sa izradom zakona o upotrebi znakovnog jezika na federalnom nivou. Ranije je Klub SBiH dostavio nacrt datog zakona. Naš rad se isplatio u vezi pitanja nefunkcionalnosti agencije za privatizaciju. Vlada će čim prije krenuti sa ciljem podrške ovoj instituciji, a kako bi se zaštitilo preko milijardu KM naše imovine (kroz pasivne podbilanse) u zemljama regiona - naveo je Čavalić.

Klub SBiH iskazao je žaljenje što na jučerašnjoj sjednici nije bilo volje da se povećaju plaće radnicima za 400 KM.

- Žao nam je što nije prošla naša dopuna dnevnog reda koju smo uputili zajedno sa strateškim partnerima Narodnim evropskim savezom (NES), a koja se odnosi na 400 KM veće plate radnicima u FBiH. Na kraju, uvažio se naš stav da Kolegij bira radnu grupu za izradu Etičkog kodeksa i da Kolegij donese odluku o prekidu pokušaja vanredne sjednice oko ponoći. Idemo dalje u nove radne pobjede - poručio je Čavalić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.