open-navfaktor-logo
search
Ogromna šteta
Klub SDA: Građani KS moraju platiti četiri miliona zbog grešaka ministra Kovačevića
KS ima novca, i uz bolje planiranje svi su projekti mogli biti pokriveni, a izgubljena četiri miliona je recimo dovoljno da se osiguraju besplatni udžbenici za sve đake u KS, navode iz SDA
02.10.2019. u 09:11
get url
text

Odluka Vlade Kantona Sarajevo o zaduženju kod Razvojne banke FBiH za 25,8 miliona KM nanijet će ogromnu štetu javnim finansijama KS i na koncu novčanicima građana, saopćio je Klub zastupnika SDA u Skupštini KS.

-Najprije je iracionalno da se Vlada KS, koja ima najveći budžet u historiji dovela do toga da se zadužuje. A posebno je frapantno što je razlog tome pogrešno planiranje budžeta, te sada moraju dizati kredite da bi pokrili troškove. Punu odgovornost za te greške snosi ministar finansija KS Amel Kovačević - ističu.

Dodaju da će ukupna kamata na ovaj kredit, kojim se pokrivaju ministrove greške, iznositi čak oko četiri miliona KM.

-To se vrlo jasno vidi kada se izračunaju iznosi po datim uslovima (2,5% stopa, u 12 godina povrata), te je skandalozno što je ministar prikrivao iznos kamate. Druga krucijalna stvar je što je ovih 25,8 miliona usmjereno na već postojeće stavke, a ne na nove projekte. Nijedan  dakle od projekata koji će se finansirati nije sporan, ali je sporno što je  zbog traljavosti i nespobnosti Kovačevića izgubljeno četiri miliona na kamate. KS ima novca, i uz bolje planiranje svi su projekti mogli biti pokriveni, a izgubljena četiri miliona je recimo dovoljno da se osiguraju besplatni udžbenici za sve đake u KS - dodaju u saopćenju.

Ipak, kako navode, ništa se drugo nije moglo ni očekivati od profila ministra, koji je bio glavni bh. akter međunarodne finansijske afere "Panama Papers", te cinično govorio da je otvorio kompaniju u Hong Kongu da bi izbjegao plaćanje poreza u Bosni i Hercegovini.

-Sramotno je da takav čovjek, koji je izbjegavao uplaćivati novce u budžet KS, sada upravlja tim novcem građana, i još pravi milionske štete jer je potpuno nekompetentan - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.