open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Klub SDA uputio u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji
Klub Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kako saznaje Faktor, uputio je parlamentarnu proceduru Prijelog zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" da se razmatra po hitnom postupku. Riječ je o Prijedlogu zakona koji je ranije usvojen u ovom Domu.
02.02.2024. u 15:13
get url
text
Zastupnički dom FBiH, Klub SDA
Zastupnički dom FBiH, Klub SDA

Zakon rješava problematiku energetske ovisnosti FBiH.

VEZANI TEKST - Blinkenov pomoćnik O'Brien: Čović blokira Južnu interkonekciju želeći svoju političku i finansijsku korist

- Parlament Federacije BiH je nakon razmatranja Nacrta zakona o gasovodu"Južna interkonekcija BiH i RH" i to na 16. redovoj sjednici Zastupničkog doma FBiH od 02.12.2020. godine u na nastavku 8. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH od 28.01.2021. godine prihvatio Nacrt zakona uz ocjenu da isti može poslužiti kao osnova za izradu prijedloga zakona.

Zastupnički dom FBiH je na 28. sjednici 21.12.2021. godine usvojio Prijedlog zakona o Gasovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina Hrvatska" sa tri amnandana Vlade FBiH i četiri amandmana koje je Vlada FBiH prihvatila pa su amandmani postali sastavni dio prjedloga - navodi se u obrazlženju i dodaje:

- Dom naroda FBiH je na 11. vanrednoj sjednici 31.03.2022. godine skinuo sa dnevnog reda Prijedlog zakona o plinovodu "Južna interkonekcija BiH i RH".

Aktom od 04.05.2023. godine Vlada FBiH povukla je iz parlamentarne procedure sve zakone prethodne vlade FBiH pa tako i ovaj po Federaciju BiH bitan zakon i nikome nije poznato kada će ponovo biti upućen u proceduru u raznatranje i usvajanje i u kojem postupku.

Imajući u vidu navedeno, Klub SDA u Zastupničkom domu FBiH prethodno usvojeni Prijelog zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" dostavlja na razmatranje i usvajanje po skrećenom postupku a zbog potrebe hitnosti rješavanja problematike energetske ovisnosti FBiH.

VEZANI TEKST - Blinken upozorio Konakovića: Izvršite pritisak na Čovića i uspostavite južnu plinsku interkonekciju

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je neavno ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da izvrši pritisak na predsjednika HDZ-a Dragana Čovića kako bi se hitno usvojio zakon o južnoj plinskoj interkonekciji.

- Ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU - naveo je Blinken.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.