open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Klub zastupnika SDA: Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u
AUTOR: Faktor
23.04.2024. u 12:33
get url
text
Odluka vladajuće koalicije da smijeni dva člana Komisije za izbor i imenovanja koji dolaze iz opozicionih stranaka predstavlja grubo kršenje Poslovnika čija suština može imati katastrofalne dalekosežne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu, saopćio je danas Klub zastupnika SDA u Parlamentu Federacije BiH.
Poslovnik, napominju, predviđa strukturu komisija srazmjernu zastupljenosti političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.
- Vladajuća koalicija je nesrazmjernu zastupljenost stranaka uspostavljenu na početku mandata posljednjom odlukom dodatno produbila, a sve kako bi se omogućio izbor HDZ-ovog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i kako bi se toj stranci omogućila kontrola nad svim budućim imenovanjima u nadležnosti Parlamenta FBiH.
Umjesto jednog člana Komisije, koliko mu pripada po izbornom rezultatu, Trojka je HDZ-u omogućila tri pozicije, a posljednjim je potezom grupaciji stranaka okupljenih oko HDZ-a prepustila i jednu dodatnu poziciju. Istovremeno, iz rada Komisije su u potpunosti isključeni DF i SBiH, a SDA ima samo jednog člana. Po izbornim rezultatima ove tri stranke trebale imati barem polovinu članova Komisije - saopćili su.
Na taj način je, dodaju, iz svih budućih imenovanja u Federaciji BiH isključeno dvije trećine zastupnika koji predstavljaju izbornu volju Bošnjaka.
- Stranke Trojke i njihovi partneri imaju pravo ponižavati se ispunjavajući želje HDZ-u BiH, ali nemaju pravo pri tome derogirati Parlament, kršiti Poslovnik, a naročito nemaju pravo trgovati državnim interesima zarad svojih pozicija u vlasti. Isporučivanje Komisije za izbor i imenovanja HDZ-u BiH je učinjeno kako bi se Zastupničkom domu dostavilo samo jedno ime za sudiju Ustavnog suda BiH, umjesto cijele liste uspješnih kandidata. To sigurno neće moći poslužiti kao izgovor zastupnicima Trojke da opravdaju svoju podršku Marinu Vukoji - zaključili su u saopćenju. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.