open-navfaktor-logo
search
Pomoć Starom Gradu
Ko će kome ko svoj svome: Načelnik i bivši savjetnik potpisali Memorandum
Ibrahim Hadžibajrić, osvrnuvši se na nepostojanje saradnje sa Službom za zapošljavanje u prethodnom periodu, kazao da je "zahvalan" na takvom odnosu
15.08.2019. u 10:38
get url
text

Direktor Javne ustanove Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Nermin Pećanac i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisali su Memorandum o saradnji. Do kraja augusta Služba za zapošljavanje raspisat će tri javna poziva u ukupnom iznosu od 960.000 maraka i dio tih sredstava bit će usmjeren i na pokretanje start-up kompanija, samozapošljavanje mladih do 35 godina starosti i program javnih radova u Starom Gradu. Procedure apliciranja na javne pozive i rokovi bit će maksimalno pojednostavljeni i skraćeni.

Iako je Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i do sada imala praksu podrške lokalnim zajednicama kroz ovakve projekte, u proteklih deset godina nije bilo Općine Stari Grad, istaknuto je na press konferenciji prilikom potpisivanja Memoranduma.

- Stari Grad je jedina gradska općina koja nema potpisan ovaj sporazum koji predstavlja jedan pravni okvir za bolju i efikasniju saradnju. Sve ono što smo planirali našim finansijskim programom ćemo sada moći realizirati. Zahvaljujući jako dobroj saradnji sa Ministarstvom za socijalnu politiku Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Malikom Garibijom, u velikoj mjeri smo ubrzali naše djelovanje što prije nije bio slučaj. Srž našeg djelovanja su start-up projekti. U Starom Gradu ne postoji određena industrijska proizvodnja i zbog toga želimo finansijski pomoći stare zanate i poljoprivrednu proizvodnju - izjavio je direktor Službe Nermin Pećanac. Programima za koje će ova služba raspisati javne pozive do kraja mjeseca planirano je da bude obuhvaćeno 196 nezaposlenih osoba.

Ibrahim Hadžibajrić, osvrnuvši se na nepostojanje saradnje sa Službom za zapošljavanje u prethodnom periodu, kazao da je "zahvalan" na takvom odnosu.

- I pored takvog odnosa, prema zvaničnoj statistici, procenat nezaposlenih osoba u Starom Gradu je 13,6 posto i najmanji je u odnosu na broj stanovnika, gledajući ostale općine. Naši građani su naučili da žive od svog rada i da se oslanjaju samo na sebe, a ne na tuđu pomoć. Ipak, ovu priliku naši građani ne trebaju propustiti i trebaju se uključiti u projekte koje ćemo sada raditi sa Službom za zapošljavanje. Posebno mislim na stare zanate i ljude koji se njima bave, a ima ih dosta u Starom Gradu. Općina je izdvajala značajna sredstva iz svog budžeta za pokretanje start-up biznisa, podsticaj poljoprivredne proizvodnje, te podršku starim zanatima kroz značajno umanjenje cijena zakupa prostora na Baščaršiji – kazao je Hadžibajrić.

Novoimenovani direktor Službe za zapošljavanje Nermin Pećanac do dolaska na ovu funkciju bio je  savjetnik načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.