open-navfaktor-logo
search
"Eto ih tamo..."
Ko će se odazvati na "Trojkin" poziv: Sastanak je tako zamišljen i sazvan da na njega niko ne dođe
Na poziv lidera "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP) za sastanak u ponedjeljak posvećen izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine dosad su javno saopćene tri odbijenice, i to iz SDA, Demokratske fronte i NES-a, a sudeći po izjavama iz drugih stranaka ovaj sastanak neće biti baš veliki, kako je to najavio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.
26.01.2024. u 13:09
get url
text

VEZANI TEKST - Ni NES ne dolazi na sastanak u ponedjeljak, šta je Ogrešević poručio "Trojki"

Sastanak treba biti održan u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a poziv su dobile sve parlamentarne stranke na državnom nivou. Uslijedio je nakon razgovora i dogovora vladajuće koalicije u Laktašima.

- PDP neće biti na sastanku. Nema uvjeta za sastanak koji je tako zamišljen i sazvan da na njega niko ne dođe. Neka vladajuća koalicija "Trojka"-SNSD-HDZ dostavi u Parlament te njihove zakonske prijedloge da konačno saznamo šta je u pitanju, šta su to dogovorili, šta je konkretan sadržaj tih njihovih sijela, ili je sve samo najobičnija farsa, kupovina vremena da prije svega nikada ne dođe do izmjena izbornog zakona sa ciljem provođenja fer i poštenih izbora - kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i zastupnik te stranke u bh. Parlamentu.

Mladen Bosić, zastupnik SDS-a u Parlamentu BiH, rekao je da pitamo predsjednika stranke hoće li iko doći, ali da on lično neće. 

- Neka to riješi Konaković sa (predsjednikom SNSD-a Miloradom) Dodikom i (predsjednikom HDZ-a Draganom) Čovićem. Svakako govore da imaju dobru saradnju. Oni treba da riješe jer bez njih ne može proći - dodao je Bosić. 

Milan Miličević, predsjendik SDS-a, kratko nam je odgovorio da delegacija ove stranke neće biti na sastanku.

Nebojša Vukanović iz stranke Za pravdu i red-lista Nebojše Vukanovića, koja ima jednog državnog zastupnika i također je dobila poziv na sastanak, rekao je da najvjerovatnije ni od njih niko ne dolazi. 

- Oni se lijepo druže u kafanama. Nisu dali nikakav prijedlog izmjena Ustava. Ovo je samo pokušaj da se pokažu kao važan faktor. Nek se i dalje dogovaraju - kazao je Vukanović. 

VEZANI TEKST - DF odbio poziv "Trojke": Konakovićevi stavovi suprotni presudama ESLJP-a

Nismo uspjeli dobiti informaciju da li će i ko doći iz "Trojkinog" partnerskog SNSD-a budući da se generalni sekretar stranke Luka Petrović nije javljao na telefon, no dan ranije nam je Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u bh. Parlamentu, izjavila da ona neće doći uz opasku da je razočaravajuće da nakon dogovora u Laktašima Konaković mijenja stav i priču, "a još poraznije da neki ambasador kreira izmjene Ustava".

Pozivi su upućeni i HDZ-u, te strankama Ujedinjena srpska i Demos koje prate poliitku Dodika. 

Nismo uspjeli dobiti ni izjavu Aide Baručije, jedine državne zastupnice Bh. inicijative-Kasumović Fuad, koja djeluje s klubom Naše stranke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.