open-navfaktor-logo
search
Aleksandar Vranješ
Ko je ambasador BiH u Zagrebu: Dodikov igrač, sloboda govora mu je "negiranje genocida"
U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bili su zatečeni objavama u medijima da se ambasador BiH u Zagrebu Aleksandar Vranješ sastao i razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom. 
28.10.2021. u 17:06
get url
text

Vranješ se nije niti konsultovao niti bilo koga u Ministarstvu obavijestio o ovom sastanku. Palmeru je, kako je saopćeno nakon sastanka, naglasio da je "posljednja odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka dovela do ograničenja slobode govora srpskog naroda u BiH što je bila kap koja je prelila čašu i upitao ga kako bi reagovali građani SAD-a kada bi im neko ukinuo pravo na slobodu govora definisanu Prvim amandmanom Ustava SAD-a".

VEZANI TEKST - Ambasador u Zagrebu bez znanja MVPBiH razgovarao s Palmerom, poderana zastava još na jarbolu u SAD-u

No, o zagrebačkom susretu bio je obaviješten njegov "šef", član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Vranješ je bio Dodikov savjetnik za politička pitanja, a potom je imenovan za ambasadora. 

On je početkom septembra, na temelju Dodikovih instrukcija, pokušao blokirati put visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta na Bledski forum. Schmidt je iz Sarajeva do Zagreba išao avionom, i prema ustaljenoj diplomatskoj praksi MVPBiH je našoj ambasadi u Zagrebu uputio dopis, koji je ambasador trebao dalje proslijediti MUP-u Hrvatske i obavijestiti ih o putovanju visokog evropskog zvaničnika pod pratnjom koja je naoružana. 

Međutim, Vranješ je tada slijedeći Dodikovu instrukciju da se Schmidt ne priznaje za visokog predstavnika držao u ladici dopis iz Sarajeva, te je MVP morao hitno reagirati i obavijestiti hrvatske vlasti o ovom putovanju. 

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Ambasador BiH u Zagrebu, po Dodikovoj naredbi, pokušao blokirati Schmidtov put na Bled

On je tada reagirao pokušavajući svaliti krivicu na ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, tvrdeći da je MVP od njega tražio da krši zakon. 

Vranješ je do ambasadorske pozicije došao tako što je godinama zdušno podržavao i branio Dodikove stavove u medijskim istupima, gdje je predstavljan kao analitičar. U tim istupima Vranješ je nastupao kao zagovornik bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije u NATO.

Bio je asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci i prodekan za naučno-istraživački rad, a u medijima je optuživan da je plagirao magistarsku tezu "Jugoslovenski ratni film na temu Narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo političke propagande".

U izdanju Službenog glasnika Srbije u septembru ove godine je objavljena naučna monografija "Uspon jedne ideje - Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika". Autori su Aleksandar Vranješ, Nenad Kecmanović i Željko Budimir.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.