open-navfaktor-logo
search
Saopćili razloge
KO SDP-a BPK Goražde istupio iz koalicije zbog nepoštivanja koalicionog sporazuma
Kantonalni odbor SDP-a Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde odluku o istupanju iz parlamentarne većine u Skupštini tog kantona, donio je zbog nepoštivanja koalicionog sporazuma za mandatni period 2022 – 2026. i ignorisanja odluka KO SDP-a od pojedinih koalicionih partnera  – rečeno je večeras na pres–konferenciji te stranke na kojoj su predočeni razlozi odluke donesene 12. februara.
29.02.2024. u 20:36
get url
text

VEZANI TEKST - SDP Goražde donio odluku o istupanju iz parlamentarne većine u BPK

Predsjednik KO SDP-a BPK Goražde Ernest Imamović podsjetio je da je koalicioni sporazum potpisalo sedam stranaka, ali po mišljenju članova SDP-a, ta grupacija funkcioniše kao grupa pojedinaca, a ne kao koalicija stranaka čemu u prilog navode da je Vlada BPK Goražde donijela niz odluka sa kojima se organi SDP BPK Goražde ne slažu i ne podržavaju ih.

Imamović je naveo da je Kantonalni odbor SDPBiH BPK Goražde nezadovoljan dinamikom provođenja politike skupštinske većine i Vlade, te da građani negoduju zbog političkih zapošljavanja unutar ministarstava i ustanova, kao i da su naglašeni nepotizam i samovolja političkih odluka koje su u suprotnosti sa politikama i stavovima SDP BiH.

Kao primjer navedeno je formiranje kantonalnog komunalnog preduzeća „18 septembar“ sa paralelnom djelatnošću preduzeća koje već postoji u Gradu Goraždu (JKP "6. mart"), s čime nisu upoznali Gradsku upravu.

U SDP-u naglasili su da će to preduzeće biti održivo isključivo budžetskim novcem dok Vlada Kantona traži finansijsku pomoć od Vlade FBiH da bi mogli redovno isplaćivati plaće i podmirivati ostale finansijske troškove BPK Goražde.  

Napominju  i da je Vlada BPK Goražde donijela Odluku i sklopila Ugovor o dodjeli koncesija za izgradnju solarnih elektrana i vjetroparka na području BPK Goražde sa privrednim društvom iz Travnika, koja je, tvrde u SDP-u,  u suprotnosti sa prostorno-planskom dokumentacijom Kantona i Grada Goražda.

Naglašavaju da Kantonalni odbor SDP BiH BPK Goražde podržava novi način raspodjele poreznih prihoda između kantona i lokalnih zajednica u omjeru 50:50 posto, a ne kao do sada 70:30 posto u korist Kantona čime  Vlada BPK Goražde podcjenjuje lokalne uprave – rečeno je na pres-konferenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.