open-navfaktor-logo
search
Imenovanja
Ko sjedi u Nadzornom odboru Sarajevogasa i kakve veze imaju s Marjanovićem?
Ministar u Vladi Kanton Sarajevo Almir Bečarević komentirao je za Faktor jučerašnje izjave Damira Marjanovića na temu imanovanja vršioca dužnosti direktora Sarajevogasa.
01.08.2023. u 22:01
get url
text

- Kaže da on nema ništa s tim, a onda zna da su dva doktora nauka u Nadzornom odboru Sarajevogasa. Ja pogledam, ljudi članovi njegove stranke. I kaže on ne upravlja time – rekao je Bečarević.

VEZANI TEKST - Bečarević upitao NO Sarajevogasa: Je li Marjanović dostavio ime za v. d. direktora ili neki drugi zastupnik?

Bečarević je ranije javno zatražio od Nadzornog odbora ovog preduzeća da objavi na osnovu kojih kriterija i od koga su dobili ime za imenovanje v. d. direktora Sarajevogasa. Upitao je da li je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović ili neki drugi zastupnik dostavio ime za v. d. direktora Sarajevogasa.

O ovome je jučer za N1 govorio i sam Marjanović, jedan od koordinatora političke stranke Za nove generacije, rekavši da nije dostavljao imena ni za jednu poziciju.

- Vlada KS preko svojih povjernika komunicira sa preduzećima. Nadzorni odbor ima pravo da smjenjuje i postavlja i to bez znanja Ministarstva. Tamo sjede dva doktora nauka, koja jako dobro tumače zakone. Bečarević je kazao da sam dostavljao i pojedina imena. Odgovorno tvrdim da gospodinu Bečareviću nikada nije dostavljeno niti jedno ime niti za jednu poziciju. Branio sam poziciju Sarajevogasa i u prethodnoj vladi. To nije tajna. Moja politika je uvijek bila i bit će da postavljamo kompetentne ljude na kompetentna mjesta. U nadzornom odoboru su dva doktora nauka i imaju punu slobodu.

VEZANI TEKST - Tarik Kapetanović, blizak prijatelj zastupnika Damira Marjanovića, dobio ugovor u Sarajevogasu

Direktor Sarajevogasa je podnio ostavku iz osobnih razloga. Nisam siguran da je baš zbog pritiska. Pod mojim pritiskom nije definitivno. Ja jedino pritisak mogu vršiti prema ministrima i premijerima. U prethodnoj Vladi, Sarajevogas je učestvovao na subvencioniranju jako visokoh cijena. Sarajevogas iz svojih finansijskih sredstava je smanjio račune građanima. Insistirao sam da ono što je političkom odlukom otišlo sa tog računa da to Vlada osigura. To je taj pritisak - kazao je Marjanović.

Provjerili smo navode ministra Bečarevića te uvidjeli da u Nadzornom odboru Sarajevogasa, od ukupno tri člana, sjede dva člana Marjanovićevog ZNG-a, Afan Kalamujić i Ibrahim Obhođaš.

Danas smo pokušali stupiti u kontakt sa Marjanovićem ali je bio nedostupan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.