open-navfaktor-logo
search
Šta su razlozi
Kojovićeva ostavka: Od spekulacija da će odseliti u SAD do priče da je izgubio povjerenje u NS
Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke u ostavci, izjavio je danas da čelnu poziciju u stranci napušta zbog razloga "lične prirode". 
25.06.2021. u 14:46
get url
text

VEZANI TEKST - Kojović se oglasio i objasnio zašto je podnio ostavku

Kojović nije objašnjavao koji su to razlozi, ali se spekulira da bi u narednom periodu mogao promijeniti čak i mjesto stanovanja. Izvori Faktora bliski Kojoviću tvrde da je i ranije razmatrao opciju da se preseli u Sjedinjene Američke Države, a što je navodno želja njegove supruge. Pod pretpostavkom da je ova ostavka zaista taj razlog "lične prirode", Kojović bi ipak mogao kraj zastupničkog mandata u Parlamentu dočekati u BiH, a potom otići. 

Ono što jeste zvanično i bez spekulacija je činjenica da Kojović već neko vrijeme ne uživa podršku jednog dijela stranačkih kolega. To se vidjelo i danas neposredno nakon što se u medijima pojavila informacija da je podnio ostavku, jer su neki od njih jedva dočekali ostavku kako bi i javno rekli šta misle o dosadašnjem stranačkom šefu.

Šale Irme Baralije, potpredsjednice Naše stranke, o gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, a potom i izvinjenje Kojovića zbog toga, iako se uzimaju kao razlog tenzija u Našoj stranci, zapravo su samo kap koja je prelila čašu. Kojovića već dugo ne žele na čelu NS, tvrde nam upravo iz te stranke. 

Baralija se, također, oglasila danas ali ni ona nije iznijela nikakve detalje. Spomenula je tek da se na stranačkim sastancima vode žustre rasprave te da je to, po njenom mišljenju, pozitivna stvar. 

VEZANI TEKST - Nakon što su "zapljuštale" ostavke, oglasila se i Irma Baralija

- Ono kroz što Naša stranka trenutno prolazi su prirodni politički procesi iz kojih smo i do sada izlazili još snažniji, ne sumnjam da će tako biti i ovaj put - poručila je Baralija.

Već u prvih sat-dva nakon vijesti da je Kojović podnio ostavku, pojavila su se nagađanja i želje u vezi s njegovim nasljednikom, pa tako se spominju imena poput Sabine Ćudić, potpredsjednice stranke i zastupnice u Federalnom parlamentu, Srđana Mandića, načelnika Općine Centar, a neki u stranci tvrde da se i Irma Baralija vidi na mjestu stranečke šefice. 

Zvaničnih, detaljnijih informacija o onome što je prethodilo Kojovićevoj ostavci nema, Naša stranka se nije oglasila, tako da je sve još u domenu nagađanja. 

Naša stranka je politička partija koja djeluje uglavnom na području bh. entiteta Federacija i fokus djelovanja joj u Kantonu Sarajevo, a Kojović je njen treći predsjednik. Prvi je bio Bojan Bajić, a potom je stranku vodio Dennis Gratz. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.