open-navfaktor-logo
search
Revizorski izvještaj
Kolike su plaće članova uprave u Operatoru-Terminali FBiH, jesu li Naftni terminali Ploče iznad zakona...
Članovi uprave imaju pravo i na naknadu za stanovanje koja je 550 KM ako član uprave ima prebivalište udaljeno od sjedišta Društva najmanje 70 kilometara.
Autor: E.D.-Š.
22.03.2024. u 21:23
get url
text
Naftni terminali FBiH u Pločama
Naftni terminali FBiH u Pločama
Misija Ureda za reviziju institucija u FBiH jeste da budu pokretači promjena u životima građana Federacije tako što će svojim radom doprinijeti većoj odgovornosti i transparentnosti u javnom sektoru. To je misija, a rad na terenu je nešto drugo jer tamo doživljavaju opstrukcije, neugodne situacije.
Tako su kod revizije konsolidovanih finansijskih izvještaja za 2022. godinu Operatora-Terminali Federacije BiH (matično društvo) i Naftnih terminala Federacije Ploče (zavisno društvo) za mnoge podatke bili uskraćeni od Naftnih terminala FBiH u Pločama.
Naftni terminali Federacije Ploče primjenjuju vlastite računovodstvene politike
- U vezi sa obračunom plaća kod Zavisnog društva, nije nam prezentovana dokumentacija na osnovu koje se vršio obračun plaća niti interni akti koji se odnose na ostvarivanje prava iz radnog odnosa. Zbog navedenog ne možemo potvrditi da su plaće i naknade kod Zavisnog Društva, iskazane u iznosu od 3.244.976 KM, obračunate i isplaćene u skladu sa Zakonom i internim aktima Grupe - naveli su federalni revizori.
Upozoravaju kako Zavisno društvo primjenjuje "vlastite računovodstvene politike koje nisu usaglašene sa politikama Matičnog društva".
Osvrnuli su se na zapošljavanje u Operatoru Terminali Federacije kao i javne nabavke.
- Prijem u radni odnos za 15 zaposlenika na određeno vrijeme u Matičnom društvu vršen je bez provođenja javnog oglašavanja, što nije u skladu sa Zakonom o radu i Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH.
Postupci javnih nabavki roba, usluga i radova Matičnog društva u iznosu od najmanje 23.065.984 KM nisu provođeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, jer su zaključivani ugovori sa vrijednošću većom od procijenjene, u suprotnosti sa zahtjevima iz tenderske dokumentacije, provođeni su različiti postupci za nabavku istovrsne robe, te odredbe zaključenih ugovora nisu ispoštovane.
Također, planom nisu predviđeni svi provedeni postupci javnih nabavki, i to je imalo za posljedicu da su provedene nabavke u iznosu većem od 10.309.549 KM u odnosu na Plan, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama - ukazali su federalni revizori.
Neto plaća članova uprave u visini 3,9 prosječne neto plaće u FBiH 
Od stupanja na snagu Zakona o naftnim derivatima u FBiH Matično društvo je provodilo aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i u 2020. godini u funkciju je stavljen terminal u Živinicama.
Nakon uspostavljanja terminala u Živinicama pokrenuta je procedura javne nabavke 2,43 miliona litara goriva koja je okončana u augustu 2021. godine. Nabavki goriva u 2022. godini nije bilo. Iako su poduzimane aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, još nisu uspostavljeni svi terminali, zbog čega Matično društvo od 2014. godine, tj. od stupanja na snagu Zakona o naftnim derivatima u FBiH nije uspostavilo rezerve naftnih derivata, zbog čega je i osnovano!?
Neto plaća članova uprave Matičnog društva iznosi 3,9 prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u FBiH u prethodna tri mjeseca. Sada prosječna neto plaća u FBiH iznosi 1.338 KM. Dakle, plaća onih koji sjede u upravi je nešto više od 5.000 KM.
Članovi uprave imaju pravo i na naknadu za stanovanje koja je 550 KM ako član Uprave ima prebivalište udaljeno od sjedišta Društva najmanje 70 kilometara.
Isplaćena je i pomoć uposlenicima, po 1.080 KM a prema Uredbi o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.
Prekršili odluku Vlade FBiH ali ponovo će imati na raspolaganju milione KM
Na sjednici održanoj 21.7.2022. godine Vlada FBiH je dodijelila 4.000.000 KM za program tehničko – tehnološke sanacije i modernizacije terminala. U odluci je obavezala Grupu da putem resornog ministarstva detaljno informiše Vladu o realizaciji aktivnosti, najkasnije u roku od šest mjeseci od donošenja Odluke.
- Matično društvo je 09.3.2023. godine dostavilo Izvještaj o kontroli utroška sredstava Vladi FBiH, što nije u skladu sa odlukom. Za izvršena ulaganja, osim Izvještaja komisije Matičnog društva, nam nije dostavljena potrebna dokumentacija kojom bi potvrdili iskazane iznose ulaganja u 2022. godini kao i ranijim godinama - naveli su federalni revizori.
Vlada Federacije BiH na sjednici koja je održana 06.03.2024. godine odobrila je 10,5 miliona KM za uspostavljanje rezervi naftnih derivata, a za čiju realizaciju je zadužen i Operator- Terminali Federacij
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.