open-navfaktor-logo
search
Saveza samostalnih sindikata BiH
Šatorović kaže da je Novalićeva vlada kriva jer je Nikšićeva odredila 619 KM za minimalnu plaću
Što se tiče iznosa najniže plaće od 619 KM, smatramo da je za taj iznos odgovorna prethodna Vlada FBiH koja je kreirala i donijela uredbu o metodologiji izračuna najniže plaće, govori Selvedin Šatorović.
Autor: E.D. - Š.
21.03.2024. u 11:00
get url
text
Selvedin Šatorović
Selvedin Šatorović
FOTO: Faktor
Miminalna plaća u Federaciji BiH iznosi 619 KM prema odluci Vlade Federacije BiH i još ni na vidiku nema minimalne plaće od 1.000 KM kako je obećavano, kao ni novih zakona o doprinosima i porezu na dohodak.
Zatražili smo komentar predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH koji je inicijator donošenja zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM.
Postoje obećanja da će se zakoni usvojiti do kraja juna 
- Mizeran iznos najniže plaće SSSBiH osuđuje odavno i traži na različite načine da se poboljša ekonomsko-socijalni položaj radnika u Federaciji BiH. Jedan od tih načina je svakako donošenje zakona o minimalnoj plaći po kojem bi ova plaća bila 1.000 KM ili čak i više. Nažalost, ni ovaj zakon nije usvojen iako je bilo najavljeno njegovo usvajanje do kraja 2023. godine.
Razlog njegovog nausvajanja leži u činjenici da je vezan za donošenje novih zakona o doprinosima i porezu na dohodak kojim bi se poslodavci oslobodili određenog procenta doprinosa, a isti taj iznos bi trebao biti iskorišten za povećanje minimalne plaće, ali i svih ostalih plaća - govori Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.
Dodaje da, kako do kraja prošle godine nisu izvršene sve potrebne analize i efekti, što je bilo neophodno, tako ni set fiskalnih zakona nije usvojen.
- Postoje obećanja i najave predstavnika Vlade FBiH da će ovi zakoni biti usvojeni do kraja juna ove godine i vjerujemo da će se to dogoditi. Što se tiče iznosa najniže plaće od 619 KM, smatramo da je za taj iznos odgovorna prethodna Vlada FBiH koja je kreirala i donijela uredbu o metodologiji izračuna najniže plaće. Aktuelna valda je samo na osnovu parametara iz uredbe izračunala najnižu plaću i objavila - govori Šatorović.
Upitali smo Šatorovića kako gleda na to da je Vlada FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem donijela odluku o minimalnoj plaći bez sastanka Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritorij Federacije čime je prekršen Zakon o radu FBiH.
ESV konsultovan ili ipak ne
- Što se tiče konsultiranja sa ESV-om u vezi sa najnižom plaćom, naglašavamo da je ESVFBiH je u prethodne četiri godine nezakonito radio, a što je aktuelna Vlada FBiH očigledno bila svjesna pa je, vjerujemo, to bio razlog zašto ESV nije bio konsultovan - kazao nam je Šatorović.
Odluka o minimanoj plaći je objavljena u Službenom listu FBiH gdje stoji da je konsultirano Ekonomsko-socijalno vijeće za teritorij FBiH.
Minimalna plaća je u 2023. godini iznosila 596 KM i povećana je za 23 KM za 2024. godinu.
- Savez i dalje insistira na donošenju zakona o minimalnoj plaći i setu fiskalnih zakona jer će se usvajanjem ovih zakona stvoriti realne pretpostavke za stavljanje van snage uredbe o metodologiji i načinu izračuna najniže plaće koja je radnike i radnice u FBiH dovela u siromaštvo, a neke čak natjerala da odu iz BiH u zapadne zemlje kako bi sebi i svojim porodicama osigurali kvalitetniji život - govori Šatorović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.