open-navfaktor-logo
search
Sada je 596 KM
Koliko će iznositi najniža plaća u FBiH u 2024. godini, do kada Vlada FBiH mora donijeti odluku?
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi do 31. decembra da donese odluku o visini najniže plaće u Federaciji BiH za 2024. godinu. Ona sada iznosi 596 KM i gotovo je najniža u regionu.
11.12.2023. u 07:54
get url
text

Prema riječima Mevludina Bektića, predstavnika 19 granskih sindikata u FBiH, najniža plaća ne bi trebala biti niža od 50 posto prosječne neto plaće u Federaciji.

Nije održana nijedna sjednica ESV-a 

Prosječna plaća u FBiH u neto iznosu je sada 1.260 KM. A 50 posto od tog iznosa je 630 KM.

- Dakle, moglo bi se očekivati da minimalna plaća u narednoj godini iznosi 630 KM ili 650 KM, a što je minorno u odnosu kako je sve poskupjelo, kako imamo inflaciju - govori nam Bektić.

Uvidom u uredbu o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće u FBiH može se vidjeti kako "najniža neto plaća ne može iznositi manje od 55 posto prosječne mjesečne neto plaće u FBiH". Prema sadašnjoj visini prosječne neto plaće to je nekih 693 KM.

- Iako smo novoj Vladi FBiH uputili niz dopisa, od aprila kada je imenovana do danas, nije održana niti jedna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH na kojoj bismo razgovarali kao socijalni partneri.

Dakle, ESV čine predstavnici Vlade FBiH, sindikata i poslodavaca. Taj dijalog do danas nije otvoren, a toliko je otvorenih pitanja u vezi s fiskalnim zakonima i drugim zakonima i evo s minimalnom plaćom. Zapravo, još nemamo ni naznaka da smo prihvaćeni kao socijalni partner mada imamo većinu u svojim redovima što se tiče sindikata. Gotovo 90 posto članstva - govori nam Bektić.

Unutar Saveza samostalnih sindikata BiH postoji razilaženje. Na jednoj strani je 19 granskih sindikata koje predstavlja Mevludin Bektić jer ne priznaju Selvedina Šatorovića za predsjednika SSSBiH i ne plaćaju članarinu. Na drugoj strani je nekoliko sindikata koji Šatorovića smatraju predsjednikom i koji plaćaju sindikalnu članarinu.

U Crnoj Gori najniža plaća 1.000 eura 

- I kada najniža plaća bude povećana, to će biti minorno povećanje u odnosu na inflaciju. U okruženju gotovo svi imaju veće najniže plaće, Hrvatska, Slovenija, Srbija. U Crnoj Gori najniža plaća iznosi 1.000 eura. Mislim da je jedino u Albaniji minimalna plaća niža nego kod nas. Uglavnom, oni koji su kritikovali prethodnu Federalnu vladu, sada potvrđuju da i oni istu politiku vode prema radnicima - govori Bektić.

Poručuje kako će do kraja godine javno iskazati svoje nezadovoljstvo zbog nefunkcioniranja ESV-a, niskih primanja u Federaciji.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović kaže kako nikada neće odustati od donošenja zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM.

- Ne sumnjamo da će Vlada FBiH donijeti odluku kojom će utvrditi najnižu plaću za 2024. godinu. To joj je obaveza i očekujemo da ćemo prlikom utvrđivanja najniže plaće biti konsultovani kao socijalni partneri. Svakako da ćemo se boriti da najniža plaća bude u što većem iznosu utvrđena i da se moraju uzeti u obzir svi relevantni faktori kako bi se poboljšao ekonomsko-socijalni položaj radnika u FBiH - govori Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.