open-navfaktor-logo
search
Tražili smo odgovore
Koliko novca se na ime doprinosa uplati godišnje a koliko je potrebno za isplatu penzija?
Trenutno je odnos 1,23 zaposlenika na jednog penzionera. Takav omjer je prisutan već 15 godina
Autor: E.D.-Š.
01.04.2024. u 21:06
get url
text
Ovogodišnji Budžet Federacije BiH iznosi blizu 7,5 milijardi i rekordan je, međutim iz Vlade Federacije BiH može se vrlo često čuti kako dobar dio budžeta ide na isplatu penzija, nekih 3,2 milijarde KM.
Postavlja se pitanje da li u konačnici toliko novca ide za penzije ili jedan dio, s obzirom na godišnje prihode od uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Pojašnjenje koliko je novca na godišnjem nivou potrebno za isplatu penzija, a koliko se u toku godine uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zatražili smo u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.
- U 2023. godini, za isplatu penzija utrošeno je 3.141.754.222,07 KM. Prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosili su 2.821.438.130,52 KM. Penzije se, pored doprinosa koji su dominantan izvor prihoda, finansiraju i iz budžetskih sredstava - navodi Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.
Upitali smo da li je tačno da će za osam godina za isplatu penzija trebati šest milijardi i da bez svježeg kapitala neće biti mogućnosti za njihovu isplatu.
- Predviđanja koliko će sredstava trebati u bližoj ili daljoj budućnosti, nezahvalna su u kontekstu jednostavnih medijskih objava. No, svakako relevantne projekcije postoje i uključuju niz faktora, koje bi bilo prezahtjevno pojašnjavati u ovakvom obliku,
Projekcije ukupnog godišnjeg iznosa isplate penzija za 2032. godinu, tj. za osam godina, kreću se u rasponu od 5,1 milijardi KM (optimistična varijanta) do 6,2 milijarde KM (pesimistična varijanta) .
Neophodno je napomenuti da je u članu 79. Zakona o PIO određena formula za redovno usklađivanje penzija na takav način da će bilo koji postotak redovnog usklađivanja biti rezultat učinka ostvarenog ekonomskog rasta i inflacije. To će ujedno imati za rezultat i porast prihoda od doprinosa za penzijsko osiguranje u istom postotku koliki je i postotak porasta penzija, tako da sistem penzijskog osiguranja ne bi bio ugrožen - govori Kvesić.
Osvrnuo se na pitanje koliko radnika ide na jednog penzionera.
- Trenutno je odnos 1,23 zaposlenika na jednog penzionera. Ovaj omjer je u približno isti već oko 15 godina - kazao nam je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.