open-navfaktor-logo
search
Traženje zaposlenja
Koliko osoba godišnje nađe posao posredovanjem kantonalnih službi za zapošljavanje?
Svake godine iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine se izdavajaju višemilionski iznosi za projekte zapošljavanja pa se sa pravom postavlja pitanje kakve rezultate imaju kantonalne službe za zapošljavanje, koliko osoba se godišnje zaposli njihovim posredovanjem.
28.03.2023. u 14:57
get url
text

Na evidenciji Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona trenutno se nalazi 67.699 nezaposlenih osoba.

U februaru zaposleno 130 osoba 

- U prošloj godini služba je zaprimila ukupno 2.843 zahtjeva za posredovanje, od kojih je realizovano 1.359, to jeste zaposleno je 1.359 osoba putem posredovanja. U februaru ove godine zaprimljeno je i obrađeno 248 zahtjeva za posredovanje, od kojih je 130 osoba na kraju procesa i zaposleno - govori nam Amela Makul, stručna savjetnica za informiranje JU Služba za zapošljavanje TK.

Objašnjava kako njihova primarna djelatnost i jeste posredovanje u zapošljavanju.

- To svakodnevno i radimo, nakon što dobijemo zahtjev od poslodavca. Također, radimo individualna savjetovanja, a što opet uključuje da upućujemo kandidate na razgovore za posao (samoinicijativne), zatim edukacije i programe, za koje imamo saznanja ili saradnju sa nekom drugom ustanovom ili organizacijom. Svakodnevno objavljujemo oglase o slobodnim radnim mjestima i informacije važne za nezaposlene i poslodavce na našoj zvaničnoj web stranici i slično - kazala nam je Makul.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona trenutno je 27.262 nezaposlenih.

Olakšati put do tržišta rada 

- Tokom 2022. godine iz evidencije nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje HNK je radi zaposlenja brisano 9.216 osoba, a od toga je 5.044 žena - navela nam je Anita Perić koja rukovodi Sektorom za analizu, plan, informiranje i informatiku Službe za zapošljavanje HNK.

Upitali smo koju sve vrstu pomoći nude nezaposlenima.

- Informiramo nezaposlene osobe o slobodnim radnim mjestima i mogućnostima zapošljavanja, na individualnoj ili grupnom nivou, te putem naše web stranice i oglasnih ploča. Provodimo i individualna savjetovanja i usmjeravanja te u tom procesu sa nezaposlenom osobom detaljno analiziramo njene sposobnosti, znanja i mogućnosti te zajednički postavljamo ciljeve koje će joj olakšati put do tržišta rada.

Naglasak je na osnaživanju nezaposlene osobe i davanju joj alata koji će je značajno osamostaliti u razvoju karijere. Kroz proces posredovanja povezujemo poslodavce i nezaposlene osobe u svrhu zadovoljena potreba obiju strana. Također, radimo i sa mladima koji su još u obrazovnom sistemu, te im kroz procese profesionalnog informiranja i usmjeravanja, testiranja sposobnosti i interesa pružamo savjete za daljnje obrazovanje i zapošljavanje - kazala nam je Perić.

Sve ima u biltenima 

Na naše pitanje Službi za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona, koliko osoba je našlo posao njihovim posredovanjem, odgovoreno nam je da je Služba ustanovljena odlukom o osnutku službe "sa osnovnom zadaćom posredovanja u zapošljavanje između nezaposlenih osoba i poslodavaca, te rješavanja materijalno-socijalne sigurnosti nezaposlenih osoba, sukladno zakonskim propisima iz tih oblasti"!?.

- Statističke podatke o broju i kvalifikacijskoj strukturi nezaposlenih osoba, broju korisnika novčane naknade, broju korisnika dokupa staža i druge možete naći u našim mjesečnim glasilima/biltenima, koji se objavljuju na našoj web stranici - naveo nam je Miroslav Stapić, rukovodilac Odjela za statistiku, evidencije, posredovanje u zapošljavanju i informiranje Službe za zapošljavanje SBK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.