open-navfaktor-logo
search
Federalni zavod
Koliko se godišnje izdvaja za transplantacije organa u FBiH; Žuljević: Tražio sam informaciju gdje završava novac
Egzaktni podaci o iznosu utrošenih sredstava na ime transplatancije organa, tkiva i koštane srži u inozemstvu u 2023. godini bit će raspoloživi početkom naredne godine nakon što se sačini finansijski izvještaj, odgovorili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH (ZZOiROFBiH), nakon što je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata, javno objavio kako je u ovoj godini za presađivanje organa van BiH potrošeno 2.367.016,00 KM.
12.12.2023. u 07:48
get url
text

- Pravilnikom o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje u inozemstvu predviđeno je upućivanje pacijenata u inozemstvo radi: transplantacije jetre, bubrega, pankreasa, srca, rožnice, te koštane srži kod djece i odraslih - navode iz ZZOiRO FBiH.

Dodaju kako je u prethodnim godinama, za transplantaciju organa i tkiva, utrošeno u prosjeku cca 6.000.000,00 KM, a što uključuje sve transplantacije predviđene Pravilnikom.

- Decidan broj transplantacija obavljenih u tekućoj godini, kao i troškovi, kao što smo naveli, bit će poznati tek po okončanju finansijske godine - navode iz Zavoda.

Na pitanje, u kojim zemljama su vršene transplantacije, iz Zavoda dodaju, da su zaključili ugovore o saradnji sa inozemnim zdravstvenim ustanovama u kojima postoji naučno utemeljena mogućnost liječenja oboljenja predviđenih Pravilnikom.

- U tom smislu, pacijenti se transplantacije organa, tkiva i koštane srži u inozemstvo se upućuju u ugovorene zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, Turskoj, kao i u klinike u evropskim centrima - stoji u odgovoru ZZOiRO FBiH.

 VEZANI TEKST - Federalni zavod za transplantacije u inozemstvu u 2023. isplatio više od dva miliona KM, dijalizni pacijenti traže da se objave imena

Iako se na transplantacije u FBiH godišnje izdvoji u prosjeku oko dva i po miliona KM, prema riječima Žuljevića, od navedene cifre ne potroši se ni 10 posto.

- Ranijih godina taj iznos je bio i veći - čak i tri miliona maraka izdvajano je za transplantacije u FBiH. Po meni je i opravdano što je iznos za tu namjenu smanjen, jer transplantacija u BiH naprosto nema - ističe Žuljević.

Kaže da je do sada u više navrata postavljao pitanje Federalnom zavodu - gdje završava novac koji je namijenjen za presađivanje organa u FBiH?

- Jedne prilike sam od Fonda solidarnosti, koji je pri Zavodu, dobio odgovor da se novcem koji je neiskorišten za transplantacije organa pokrivaju troškovi za liječenje drugih teških bolesti i bolesnika - naglasio je Žuljević.

Podsjetimo, nakon što je Udruženje objavilo podatak da je u 2023. na ime transplantacija organa u inozemstvu potrošeno više od dva miliona KM, reagirali su dugogodišnji pacijenti na dijalizi, navodeći kako će od Federalnog zavoda tražiti da javno objavi imena pacijenata koji su transplantirani u inozemstvu i iznos koji je u tu svrhu uplaćen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.