open-navfaktor-logo
search
Neujednačeni propisi
Koliko su efikasni uredi za borbu protiv korupcije; Korajlić: Neki postoje, bukvalno, reda radi
Većina kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine pri svojim vladama imaju formirane urede za borbu protiv korupcije, međutim postavlja se pitanje njihove učinkovitosti, s obzirom na činjenicu da uredi različito funkcionišu od kantona do kantona i po pitanju nadležnosti.
19.02.2024. u 07:45
get url
text

VEZANI TEKST - Ko je od funkcionera u KS prijavio imovinu, a ko je kažnjen sa 1.000 KM; Kafedžić: Taj podatak ne možete dobiti

Izvršna direktorica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić kazala je za Faktor kako je obaveza formiranja ureda pri kantonalnim vladama obaveza proizašla iz Državne strategije za borbu protiv korupcije koja se odnosi na sve nivoe vlasti.

- Na početku su to uglavnom bila ad hoc tijela sastavljena od predstavnika raznih institucija kojima borba protiv korupcije nije bila jedina u opisu posla.

To nije ni funkcionisalo jer ljudi nisu bili profesionalizovani, odnosno niste imali zaposlene koji bi se specifično bavili borbom protiv korupcije.

Onda su pojedini kantoni krenuli u profesionalizaciju, prvo Kanton Sarajevo, zatim Tuzla… - govori Korajlić.

Međutim, istakla je, i dalje je ostao problem neujednačene prakse od kantona do kantona, odnosno svi koji sjede u uredima nisu profesionalizovani, nemaju čak ni usvojene zakone koji definišu nadležnosti ovih tijela što je dovelo do problema.

- Nema mnogo efekata ako u jednom kantonu nešto funkcioniše na jedan način, a u nekom drugom, recimo, nikada nećete dobiti ni zakone ni propisane nadležnosti, niti formirane timove kako treba. Idemo iz krajnosti u krajnost, od KS gdje je Ured dobio nadležnost da provodi čak i specifične propise u vezi sa sukobom interesa i zaštitom prijavitelja korupcije što bi trebalo biti riješeno na entiteskom nivou, do nekih kantona koji to nikada neće ni imati niti njihovi uredi ili tijela uopće imaju neke konkretne nadležnosti.

U pojedinim kantonima uredi su formirani bukvalno reda radi - smatra Korajlić.  

Vlada Kantona Sarajevo je 2. februara 2018. donijela Uredbu o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Po isteku mandata Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije, Ured je preuzeo nadležnosti ovog tima od 01. januara 2020. godine.

Pri Vladi Tuzlanskog kantona djeluje Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom. Kao jedna od prvih značajnijih aktivnosti Ureda bilo je uspostavljanje Registra podataka o nositeljima javnih funkcija i imovini u TK. Početkom ove godine, Vlada je donijela Odluku o registru zaposlenih u institucijama TK.

Ured za borbu protiv korupcije formiran je i pri Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

VEZANI TEKST - BiH nazaduje u borbi protiv korupcije: Pošast koja je postala model ponašanja u društvu

Kako su nam kazali iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona ustrojavanje Ureda za borbu protiv korupcije predviđeno je Programom rada Vlade HNŽ-a za 2024. godinu. Ujedno podsjećaju i na činjenicu kako Vlada HNK već godinama ima Radno tijelo za borbu protiv korupcije unutar kojega su predstavnici više kantonalnih tijela.

- Ured za borbu protiv korupcije je formiran u Unsko-sanskom kantonu, a 19.1.2024. za sekretara Ureda imenovana je Adela Tabaković - kazali su nam u Vladi USK. 

Tim za sprečavanje korupcije imaju vlade Posavskog, Bosansko-podrinjskog, Srednjobosanskog i Kantona 10. 

Zapadnohercegovački kanton ima Komisiju za sprečavanje korupcije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.