open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Kome idu na ruku izmjene zakona: Predloženo da penzionisane osobe mogu biti savjetnici funkcionera, a takvih već ima
Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, o kojim će ove sedmice glasati državni parlamentarci, između ostalog je predviđeno da ubuduće savjetnici ministara, članova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništva Bosne i Hercegovine mogu biti i oni koji su stekli uvjete za penzionisanje.
30.01.2024. u 07:41
get url
text

VEZANI TEKST - Ko savjetuje nove ministre i zamjenike: Presuđenik za nasilničko ponašanje, glumica...

Ovakvih već ima među savjetnicima funkcionera, ali oni vjerovatno rade po ugovoru o djelu. Razlika je u tome da po ugovoru o djelu imaju naknadu koja im je određena, a izmjenama zakona o državnoj službi bi im se omogućilo da ostvare prava na plaću i sve naknade koje s plaćom idu.

Trenutno Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, među savjetnicima ima Boška Tomića koji ima 75 godina, a ove godine 75 godina puni i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, Šahbaz Džihanović.

Imajući u vidu da državni revizori nisu imali nikakve zamjerke na savjetnike članova Predsjedništva BiH, za pretpostaviti je da oni nisu zvanično imenovani već rade po ugovoru o djelu, što je dozvoljeno.

Među savjetnicima funkcionera pak ima i onih koji iduće godine stiču uvjete za penziju po osnovu godina života tako da bi im predložene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi dobrodošle za ostvarivanje većih prava nego što bi ih imali po ugovoru o djelu. 

Primjera radi, savjetnik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto, Nikola Lovrinović, iduće godine puni 65 godina. Isti je slučaj sa šefom kabineta ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza, Salkom Bebom. I Mlađen Božović, koji je imenovan za šefa kabineta ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića, ove godine puni 66 godina.

Od ranije su savjetnici izuzeti odredbe Zakona o državnoj službi u institucijama BiH da moraju biti državljani BiH i imati fakultetsku diplomu.

Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi, i to u prvom čitanju, na dnevnom su redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, a Dom naroda bh. Parlamenta o njima će raspravljati dan kasnije. 

Osim pitanja savjetnika, ključne promjene odnose se na uvođenje kategorije inspektora u zakon, te pitanje formiranja registra zaposlenih o kojem se godinama govori i na koje primjedbe i dalje ima Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.