open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Ko savjetuje nove ministre i zamjenike: Presuđenik za nasilničko ponašanje, glumica...
Novi članovi Vijeća ministara Bosane i Hercegovine i njihovi zamjenici uglavnom su formirali kabinete, a u proteklih deset dana samo su iz tri ministarstva odgovorili ko su šefovi kabineta i savjetnici ministara i zamjenika ministara.
13.02.2023. u 11:03
get url
text

VEZANI TEKST - Mlađen Božović osuđen zbog nasilničkog ponašanja nad Irinom Lovrić

Tako je dogovoreno da je šef kabineta ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića (DNS) Mlađen Božović. Božović je u decembru pravosnažno osuđen zbog nasilničkog ponašanja nad zaposlenicom Fonda za povratak BiH dok je bio na čelu tog Fonda. Božović je prije pozicije šefa kabineta ministra Nešića bio na poziciji šefa kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića (DNS).

Nešićev savjetnik je Darko Šandara.

Nadalje, šef kabineta zamjenika ministra sigurnosti BiH Ivice Bošnjaka (HDZ) je Gordana Marić Antičević.

Kabinet ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine nije mijenjan nakon konstituisanja novog saziva Vijeća ministara BiH, tako da je u ovom trenutku Davor Bošnjak šef kabineta ministrice Dubravke Bošnjak (HDZ), a savjetnice su joj Sanja Vlaisavljević i Adrijana Prskalo.

- U Kabinetu zamjenice ministrice civilnih poslova Marijane Mojić, trenutno nisu imenovani šef kabineta niti savjetnik – odgovorili su iz ovog ministarstva.

Ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza (SDP) savjetuju Adem Zolota, koji je i član Glavnog odbora SDP-a, i Muhamed Bajrić, a šef kabineta mu je Salko Beba, koji je bio i šef kabineta federalnog ministra za pitanja boraca dok je Helez bio federalni ministar za pitanja boraca.

VEZANI TEKST - Poslije Pindže, Konaković zaposlio i Mirelu Bubalo, supruga analitičara Žarka Papića savjetuje Dušku Jurišić

Šef kabineta zamjenika ministra odbrane za politiku i planove Slavena Galića (HDZ) je Daniela Bilić, a savjetnici su mu Marina Halilović i pukovnik Hrvoje Turudić.

Šef kabineta zamjenika ministra odbrane za upravljanje resursima Aleksandra Goganovića (SNSD) je Slaviša Stjepanović, a savjetnik mu je Mladen Joksimović.

Iz ostalih šest ministarstava ni iz kabineta predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ) nismo dobili odgovore.

Tek iz saopćenja sa sjednice Vijeća ministara, kada su imenovani određeni odbori Vijeća ministara, moglo se vidjeti da su među savjetnicima Borjane Krišto Niko Duvnjak, te Nikola Lovrinović koji je u prošlom mandatu bio predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Na web stranici Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine piše da je šefica kabineta ministra Edina Forte (Naša stranka) Sanja Škuletić-Malagić. Ona je bila šefica kabineta premijera Kantona Sarajevo dok je premijer bio Forto. Fortina savjetnica u Ministarstvu komunikacija i prometa je Stela Vasić.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Ognjen Janjić (DEMOS) za šefa kabineta je postavio, kako piše na stranici, Jovanku Milovanović. U medijima se može pročitati da je ona po struci diplomirana glumica, a da je 2020. gopdine bila nositeljica liste Socijalističke partije Srpske (SPS).

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH održalo prvu sjednicu, posvetili je uglavnom imenovanjima

Janjićev savjetnik je Rade Jokić, koji je, prema pisanju lokalnih medija, (sportski) novinar i jedan od urednika portala Infobirač, član DEMOS-a.

Na web stranici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH piše tek da je Nevena Ćosić i dalje savjetnica za medije ministra Staše Košarca (SNSD).

U medijima je objavljeno i da je Mirela Bubalo savjetnica ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića (Narod i pravda) kao i Mirsad Pindžo i Amel Kovačević, a šef kabineta je Zlatan Burzić.

Na web stranicama ostalih ministarstva ne piše ko su članovi kabineta ministara i zamjenika ministara tako da još nije poznato ko savjetuje u Ministarstvu finansija i trezora BiH, Ministarstvu pravde BiH...

Mediji su objavili da je Ranka Ninković-Papić, supruga Žarka Papića, nova savjetnica zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Duške Jurišić u čijem je kabinetu još Šefket Hafizović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.