open-navfaktor-logo
search
Nakon vandalizma
Komisija Bijelih Traka i platforma "Echo Bosne": Vlasti Prijedora moraju poslati snažan signal
Komisija Bijelih Traka - udruženje sa sjedištem u Ženevi i članovi platforme "Echo Bosne" izrazili su duboku zabrinutost zbog vandalizma koji se dogodio u centru Prijedora, javlja Anadolu.
30.09.2023. u 16:32
get url
text

Jutros oko 4 sata slomljen je bajrak i potrgane su državna zastava Bosne i Hercegovine i zastava Islamske zajednice, kao i zastave na Šehidskom mezarju "Skela" u Zagradu u ovom gradu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

- Ovim putem apeliramo na gradonačelnika grada Prijedora da odlučno reagira povodom ovih napada - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su juče svjedočili skandaloznom napadu na Spomenik na Kazanima gdje su nanijeti ponižavajući grafiti koji su povrijedili uspomenu na žrtve srpske i hrvatske pripadnosti.

- Hvalimo brzu i odlučnu akciju gradonačelnice Sarajeva, gđe. Benjamine Karić, koja je istog trenutka osudila ovaj varvarski čin i najavila da će šteta biti sanirana u roku od 24 sata. Prije par sati, gradonačelnica je podijelila videozapise čišćenja spomen-ploče na svojim društvenim mrežama, čime je demonstrirala svoju posvećenost očuvanju uspomene i dostojanstva svih žrtava - navodi se u saopćenju.

Komisija Bijelih Traka i članovi platforme "Echo Bosne" mole gradonačelnika Prijedora da slijedi primjer gradonačelnice Sarajeva i odlučno osudi ove varvarske napade, motivirane mržnjom i usmjerene protiv muslimanske populacije u svom gradu.

- Čvrsta osuda od strane lokalnih vlasti je apsolutno neophodna. Vlasti Prijedora moraju poslati snažan signal kako bi osigurale fizičku i psihičku sigurnost svih nesrpskih stanovnika Prijedora. Molimo također MUP i tužilaštvo da reaguju adekvatno i snažno navodi se u saopćenju.

Ponovili su važnost demokratskih vrijednosti i multikulturalnog suživota koje treba čuvati u tolerantnom i inkluzivnom društvu.

- Akti mržnje i vandalizma ne smiju naći svoje mjesto u našem društvu. Pozivamo na jedinstvo, toleranciju i međusobno poštovanje te se nadamo da će sve lokalne vlasti i da će MUP i tužilaštvo čvrsto se obavezati na borbu protiv mržnje i na očuvanje mira i harmonije u svojim zajednicama - dodaju iz Komisije Bijelih Traka i članovi platforme "Echo Bosne".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.