open-navfaktor-logo
search
Bitan korak dalje
Komšić iz Brisela: Trebamo zgrabiti šansu i da u martu počnemo pregovore sa EU-om
Imamo priliku i trebamo je zgrabiti, izjavio je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sumirajući utiske sa današnjeg samita EU-Zapadni Balkan u Briselu.
13.12.2023. u 22:13
get url
text

Komšić kaže da što se tiče Zapadnog Balkana i odnosa prema Zapadnom Balkanu, zaista postoji raspoloženje da se tu stvari pokrenu s mrtve tačke, naravno uključujući Bosnu i Hercegovinu.

- Ali ono što sam neoficijelno, u razgovorima sa nekim kolegama i dužnosnicima Evropskog vijeća saznao jeste da sutra, kada će se odlučivati o svemu tome, Zapadni Balkan, uvjetno rečeno, neće biti problem. Najviše će se koplja među članicama Evropske unije lomiti oko Ukrajine i o tome će naravno ovisiti kako će se sve postavljati prema Zapadnom Balkanu - rekao je Komšić.

VEZANI TEKST - Komšić u Briselu: Sistem vrijednosti za koji vjerujemo da još postoji u EU čini nas opredijeljenim da budemo njen dio

Komšić smatra da BiH i sve države regije Zapadnog Balkana zaista imaju veliku šansu i bili bi "neodgovorni prema svojoj budućnosti ako tu priliku ne iskoristimo".

- Okolnosti nam idu na ruku, nažalost nisu dobre, ali mi to možemo iskorisiti da napravimo jedan korak dalje, jedan bitan korak dalje u nekoj priči o integraciji BiH u Evropsku uniju, odnosno da ako ništa drugo u martu dobijemo početak pregovora sa EU-om - zaključio je predsjedavajući Komšić u izjavi za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.