open-navfaktor-logo
search
Ujedinjene nacije
Komšić razgovarao sa generalnim sekretarom UN-a Guterresom: Susjedi BiH još vide kao ratni plijen
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se uoči 76. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.
21.09.2021. u 07:50
get url
text

Tokom razgovora sa generalnim sekretarom UN-a predsjedavajući Komšić obrazložio je poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru euroatlanskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Evropskoj uniji.

Komšić je istakao da susjedne države koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, "vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen".

Komšić je naveo da je u Bosni i Hercegovini, odnosno u entitetu RS, na snazi političko protivljenje Zakonu o zabrani negiranja genocida, te da član Predsjedništva BiH iz entiteta RS, protivljenje zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija.

Naglasio je da dio političkih elita u Bosni i Hercegovini nastoji promovisati etnički ekskluzivitet, što je diskriminatorno i protivno međunarodnim i demokratskim standardima o jednakopravnosti građana, te zatražio snažniju podršku UN-a u zaštiti temeljnih ljudskih prava.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres tokom razgovora istakao je da s naročitom pažnjom prati politička zbivanja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i da shvata ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka, ističući da će Ujedinjene nacije ostati privržene u podršci Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.