open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić se pridružio pozivu MC Srebrenica o pokretanju istrage o Viškoviću
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pridružio se pozivu Memorijalnog centra Srebrenica koji je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, zbog navoda zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine da mu je Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.
18.09.2020. u 10:44
get url
text

 VEZANI TEKST - Prikrivanje masovnih grobnica: MC Srebrenica traži istragu o krivičnoj odgovornosti Radovana Viškovića

- Smatram da Tužilaštvo BiH ima u obavezi temeljito ispitati navode svjedoka, pogotovo zbog toga što su oni izrečeni na Sudu, a ne negdje drugo u formi neke spekulacije.

Poštujući presumpciju nevinosti da niko nije kriv dok se to i ne dokaže, ipak moram reći da sam kao i većina građana zatečen spomenutim svjedočenjem - kazao je Komšić za Fenu.

Zaštićeni svjedok je, kako je još 2017. objavljeno u izvještaju BIRN-a, sa ročišta u Sudu BiH, svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, koji su bili optuženi da su učestvovali u počinjenju genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice tako što su sudjelovali u prisilnom premještanju, transportu, zarobljavanju, a neki od njih i u pogubljenju muškaraca i dječaka.

Zaštićeni svjedok M-16 je tada pojasnio da je Višković tokom rata obavljao funkciju pomoćnika komandanta glavnog štaba za saobraćaj u policiji Republike Srpske (RS), dok je nakon rata dobio posao u rudniku boksita u Milićima.

- Ja sam isto radio u rudniku. Višković mi je 1996. ponudio da se prekopavaju i premještaju tijela iz grobnice u Milićima. Nudio je dobru zaradu uz obećanje da će sve osiguravati civilna policija - kazao je svjedok M-16, koji je tokom rata bio pripadnik Milićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izvijestio je BIRN još 2017. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.