open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Konaković: Ne slažem s tim da mi biramo Hrvatima člana Predsjedništva, to pitanje izbora je imperativno
Ministar vanjskih polsova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas o različitim interpretacijama sastanka lidera državne koalicije u Laktašima, ali i diplomatskom skandalu koji je jučer u našoj državi napravio premijer Hrvatske Andrej Plenković.
24.01.2024. u 13:03
get url
text

- Sugestija svima nama i vama, tretirajte ono što predsjednici stranaka potpišu. Sve ovo drugo je sfera nekog političkog nadmudrivanja. Imamo načelne saglasnosti o nekim temama. Mi iz "Trojke" smo za ponedjeljak u PSBiH sazvali veliki sastanak. Poslali smo poziv svim parlamentarnim strankama na nivou države za razgovore o izmjenama Ustava kako bi se riješio prvi prioritet za izmjene izbornog zakonodavstva koje se tiču implementacije međunarodnih sudova - govori Konaković pa ističe:

- I pitanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je, također, imperativno. Ali ja ga gledam mogućim samo u paketu sa ovim drugim izmjenama.

Kaže kako nemaju ništa usklađeno, usaglašeno.

- Ustanovili smo načelne saglasnosti. Naši timovi rade. U ovoj dinamici bi moglo biti nekih ozbiljnih pomaka - govori on.

Kaže kako u vezi s CIK-om nemaju nikakvih problema.

- Meni se sviđa ovo obavezno glasanje, bez obzira šta ko o tome mislio – naveo je.

Uptan je za mišljenje o interpretaciji koju je iznio Dragan Čović nakon satsanka u Laktašima.

- Prioritet presude međunarodnih sudova, uklanjanje etničkog prefiksa, omogućavamo Peđi Kojoviću da bude kandidat za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda sa CIPS-om u Sarajevu. Ćamilu Durakoviću i Ivanu Begiću, ili nekom drugom iz RS-a, i ne znam, kome Edinu Forti, da bude kanditat gdje god želi jer je iz reda Ostalih.

Ponavljao sam više puta, da se ja ne slažem s tim da mi biramo Hrvatima člana Predsjedništva. Nije to kontraverza ni kad kaže Bakir Izetbegović, reis, nego ja. Ja sam za da se to rješenje implementira. U Neumu smo bili do ukidanju etničkog prefiksa i u Domu naroda - kaže Konaković.

Na pitanje novinara osvrnuo se i na jučerašnji nedolazak hrvatskog premijera na najavljeni sastanak u Predsjedništvu BiH zbog predsjedavajućeg Željka Komšića.

- Neprimjereno da Plenković ne ode u instituciju BiH, kao što je neprimjereno da Komšić nazove Plenkovića Putinom. Neka njih dvojica odgovore zašto se tako časte i ima li tu nekog skupljanja poena. Ja se politikom bavim na drugačiji način, ne trebaju mi jeftini poeni, ja to ne radim. Bio bih sretan da sam Plenkovića vidio jučer u Predsjedništvu, neka kaže tamo Komšiću šta želi - zaključuje ministar.

O mišljenju određeni analitičara i političara kako je jučerašnja posjeta Plenkovića bila određeni pritisak na visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ne nametne izmjene Izbornog zakona, Konaković kaže:

- Nisam do sada vidio da je Schmidt podložan pritiscima. Proveo je uglavnom stvari koje je naumio, nekima nisam bio zadovoljan, nekima jesam.

Ističe kako je "Plenković najveći lobista BiH na evropdkom putu, i ministar Gordan Grlić Radman" .

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.